A propos, Umetnost: Je lahko (sploh) kaj umetniškega na proslavi 1. maja?

Marko Simčič: Za praznovanje 1. maja je vedno več razlogov. Tudi v kulturi je vse več prekarcev

Naš tokratni sogovornik je bil Marko Simčič, še nedavno prvak Mestnega gledališča ljubljanskega in še vedno neumorni sindikalist, član Glose – tudi njen predstavnik v mednarodnih sindikalnih in strokovnih organizacijah. Tudi v tisti s kratico FIA. Kar pa seveda ni Mednarodna avtomobilska organizacija, kot je to kratico ob decembrskem pismu, naslovljenem na predsednika vlade (in ministrico za kulturo) »ustvarjalno« prevedlo slovensko uradništvo. V tem pismu so mednarodno (evropsko) povezani gledališki (in drugi) igralci opozorili predvsem na nemogoč, že kar suženjski položaj poklicnih kolegov, ki delujejo v neodvisni, svobodni ustvarjalci. Vse več jih dela in životari v stanju prekernosti, se pravi v popolni odvisnosti od dobre volje trenutnega delodajalca, ki ne le da sproti in zunaj dogovorov s socialnimi partnerji spreminja delovne pogoje in mezde, če jih seveda sploh plačuje, temveč – ko jim niti država ne zagotavlja osnovnih pravic, ki izhajajo iz dela.

Pogovor smo sicer začeli o pripravah na proslavljanje Prvega maja na ljubljanskem Rožniku, kjer Marko Simčič snuje in kuje glavni kulturni, ja tudi umetniški dogodek. Slavnostni poklon delavskemu prazniku, ki hoče biti in – v minulih dvajsetih letih, ko je vsaj 15-krat organiziral tak dogodek – je prepričan Simčič, bil tudi umetniški dosežek. Morda ne vsakič in vedno v celoti, gotovo pa z mnogimi premišljeno izbranimi in izvedenimi nastopi z deli kot so na primer Fritzeva in Moederndorferjeva poezija pa Mazzinijevi teksti.

Pa tudi o publiki sva govorila, ki je bila pogosto deležna za delavske denarnice pregrešno dragih čevapčičev in preležanega piva. Tokrat bo drugače, čeprav novega pivovarja z rdečo zvezdo na pločevinkah še ne bodo množično točili.

Skratka: tokratni pogovor je tudi prisrčno vabilo na delavsko praznovanje in kresovanje na Rožniku in povsod tam, kjer tradicija in pripadnost delavstvu – kljub različnim nihanjem – še vedno vztraja. Ali pa se – razlogi za kaj takega so na dlani (no, ja, v žepih, praznih loncih, v izvršbah…) – celo krepi. Podrobnosti o posameznih dogodkih in programu ima zagotovo vaš sindikalni zaupnik. Če ga medtem že niso morda vrgli na cesto….

Pod tokratni A propos, Umetnost! se tokrat podpisujejo Nina Radoš, Urška in Aljaž Pengov Bitenc ter spraševalec Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.