Sijajen začetek, »odštekan« zaključek oddaje A propos, Umetnost! z Damjanom Damjanovičem (SF)

Damjan Damjanovič, direktor Slovenske filharmonije: Umetnost je vse, kar imajo ljudje radi!... Z Gustavom Mahlerjem in našo glasbeno zgodovino navdušimo sleherno veliko ime klasične glasbe, ki pride k nam gostovat... Glasbo poslušam 24 ur na dan. Še najmanj klasiko. Trobentače vsekakor; včasih sem se navduševal nad Milesom Davisom zdaj mi je bližje Chris Botti... Mecenstvo pri nas ni stimulirano. Z zmanjšanjem dajatev na sponzorska sredstva bi bilo povezovanja umetnosti in gospodarstva bistveno več.

Lansko glasbeno sezono je avtor tokratne oddaje na koncertu oranžnega abonmaja poslušal tretjo simfonijo Gustava Mahlerja, poslušal jo je tudi njegov 11 letni sin. Šest nebeških stavkov popolnosti, ki jo je spisal nekoliko shujšan mož, ki ima ob Ljubljanici svoj spomenik. Če ste brali njegove dnevniške zapise iz Ljubljane veste, da je jedel graham kruh in bil nezadovoljen, v resnici nezadovoljen, poudarek na zadnjem eju. Morda ta kratka epizoda iz njegovega življenja pomaga k njegovi priljubljenosti v Ljubljani. In tu je v posebno korist prav Orkester Slovenske filharmonije, ki ga lahko poslušate na sorazmerno velikem številu koncertov različnih abonmajev in tudi sicer.

Direktor Slovenske filharmonije je Damjan Damjanovič. Z njim smo se pogovarjali v tokratni oddaji A propos Umetnost! na Radiu Kaos, ki smo jo posneli že v ponedeljek. Od tod tudi aktualna napoved Svetovnih glasbenih dni, ki so se začeli že predvčerajšnjim. O orkestrski kondiciji, o vseh treh tradicionalnih in abonmajih, kjer sploh ne gre prezreti tudi vokalnega ter tudi o že uveljavljenem Slowind festivalu, ciklih TASF in Klasičnem univerzumu, Filharmoničnem festivalu baročne glasbe in noviteti, ki je plod izjemne dejavnosti novega šefa dirigenta in umetniškega vodje SF Uroša Lajovica – ciklu Pogled nazaj – pogled naprej, smo govorili v tej oddaji. Seveda tudi o Svetovnih glasbenih dnevi, ko je Ljubljana, kot že zapisano, v ponedeljek »skočila v zvočno kopel«, je tekla beseda.

In morda ne boste verjeli – ja, tudi o Dire Straits in o tem kaj je umetnost. Damjana Damjanoviča pa tokrat nismo vprašali katero Mahlerjevo simfonijo bodo igrali letos; spraševalec se je namreč malček bal, da morda sploh ne bo Mahlerja v letošnjih programih. Po drugi strani pa, tako nesrečna odločitev v Ljubljani enostavno ni možna. Če pa je tudi vas zaskrbelo, si poglejte bogate programe na njihovi spletni strani.

Oddajo smo končali dvakrat: prvič v studiu in drugič v posebej inspirativnem prostoru nedaleč proč, čez cesto. Nenavadno in zunaj običajnih uredniških protokolov. Vendar za kaj takega so bili utemeljeni razlogi, ki jih je uporabil avtor projekta in redaktor oddaje Andrej Pengov. Tam smo sogovorniku (ja, in spraševalcu tudi) postavili vsaj še eno ključno vprašanje, pomembno za obstoj in napredek v slovenski glasbeni umetnosti: kako (bolje) preživeti v neposredni povezavi z odličnim delom slovenskega gospodarstva.

Z Damjanom Damjanovičem se je pogovarjal Franci Kapler, avtor tokratne oddaje Radia KAOS, A propos, Umetnost!, ki je nastala ob podpori javnega denarja, ki ga zagotavlja Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije iz tako imenovanega medijskega razpisa. Urednik projekta in avtor koncepta ter redaktor oddaje je Andrej Pengov, pri njeni produkciji in postprodukciji pa sta sodelovala tudi Aljaž in Urška Pengov Bitenc. Na svidenje do prihodnjič, kar bo že čez teden dni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *