O starinah, fuku in postaji

V tokratnem KAOSu v ateljeju smo pripravili večpredstavni triptih, ki bo v rubriki Steber in njegov kapitelj opozoril na drugo, tokrat zbirateljsko plat, tistih, ki jih po prvem marcu lahko preganjajo na podlagi lani sprejetega Zakona o varovanju kulturne dediščine. Naš gost na posnetku s tiskovne konference bo Janez Švanjcer, ki smo ga minuli teden zaman iskali na različnih naslovih. Zaradi njegove odsotnosti smo njegov del zgodbe uspeli »pripeljati« v naš program šele danes.

V Obrekovalnici se bomo z novinarskim kolegom, specialistom za resni in kakovostni del zabavne glasbe Zdenkom Matozom, ki je tudi pisatelj, Pogovarjali o erotiki, seksu, mladem, zapečenem mesu z istrske plaže. Ja, tudi o fuku. Okular pa smo usmerili na Postajo, najnovejšo zbirko kratkih zgodb Mareta Cestnika. Nismo jih še uspeli prebrati, zato se bomo zadovoljili s pogovorom, ki smo ga posneli po predstavitvi knjižnih novosti Mladinske knjige, minuli teden.

Tokrat smo vrstni red rubrik sicer nekoliko obrnili, a nič ne de. V vsakem ateljeju je nekaj kaosa.
Zdenko Matoz je pred tedni pri založbi VED izdal svoj drugi roman, tokrat z erotično vsebino. Naslov Pogovori o… je pravzaprav kastrat, ker bi to morali biti Pogovori o – fuku. Dogajanje je postavljeno v prenapolnjeno počitniško naselje nekje v »naši« hrvaški Istri. Zgodi se ljubezen med Švedinjo in Janezom začini jo njena starejša sestra, za žurnalistično ekspresiven odnos do erotike pa poskrbi prijatelj Roman.
To je peta Matozova knjiga. Pred tem je idal dve otroški slikanici, eno mladinsko in en politični roman, pravzaprav triler. Zakaj imajo Pogovori o… kar štiri zaključke. Ja, to je roman, ki se večkrat konča…
Pred letom dni je ob 135. členu novega Zakona o varstvu kulturne dediščine. MK objavilo poziv, v katerem me drugim piše »Spoštovani prijatelji arheologije, ljubiteljski raziskovalci, naključni najditelji, lastniki zasebnih muzejev in zbiralci!
Arheološke najdbe so naša skupna dediščina.« (…) In še: »Marsikateri predmeti iz različnih obdobij od prazgodovine do novega veka niso le znanstveno izpovedni nosilci informacij, temveč tudi estetsko privlačni eksponati in zaželeno zbirateljsko blago. Med njimi izstopajo stari novci, orožje in orodje, deli noše, kovinsko in keramično posodje, amfore ipd. …« Konec navedkov.

Abolicijski rok se izteče 1.marca, čez tri dni in pol. Na vprašanje Radia KAOS ali je aktualno opozarjanje na dejstvo, da se izteka rok za abolicijo, povezano z morebitnim večjim zaznavanjem potencialnih prekrškov in kaznivih dejanj v zvezi z varovanjem kulturne dediščine, posebej z morebitno nezakonito posestjo arheoloških najdb, je Dragan Matić z Inšpektorata RS-a za kulturo in medije na tiskovni konferenci 16. februarja odgovoril:
»Seveda, zakonodajalec je imel takšno sliko n terenu, preden je šel sprejemat ta člen ZoVKD.«

V teh dneh smo skušali prek različnih virov v Ljubljani, Mariboru in Logatcu vzpostaviti stik z nekdanjim novinarjem, zdaj publicistom, ki za svoja dela črpa snov tudi iz bogate, zlasti slovenske vojaške zgodovine. Danes nam je to uspelo na tiskovni konferenci numizmatikov in zbiralcev arheološke dediščine. Tam je bil tudi naš iskani sogovornik, Janez Švanjcer, ki je decembra lani vložil zahtevo za presojo nekaterih členov zakona pred Ustavnim sodiščem. Z njihove tiskovke smo v Steber Kaosa v ateljeju prinesli nekaj zanimivih posnetkov, na katerih nastopajo zbiratelji mag. Jakob Marušič, Urban Mate in Miran Trontelj iz društva numizmatikov ter Janez Švanjcer, novinar, pravnik, vojaški zgodovinar in strastni privrženec in zbiratelj starega orožja in druge vojaške zapuščine. Poglejmo torej še drugo stran:
Aforizmi Žarka Petana, ki jih je ob avtorjevem 80-tem rojstnem dnevu uredil Denis Poniž pod skupnim naslovom Pasje bombice uredil Denis Poniž, haiuku poezija Jutranjice, večernice Josipa Ostija, tri drame s skupnim naslovom Križ, Matjaža Briškega, Konci in kraji, knjiga Spominov in izpovedi Ifigenije Simonović, so štirje od petih, minulih teden predstavljenih novitet Založbe Mladinska knjiga. Nekatere smo vam že predstavili, večino še bomo, za današnji Okular v prvem letošnjem KAOSu v ateljeju pa smo pripravili posnetek z avtorjem pete knjižne novosti iz tega snopiča – Maretom Cestnikom, ki je svojih sedem zgodb v zbirki Nova slovenska knjiga razvrstil tako, da je zadnja zgodba – Postaja. Tak je namreč tudi naslov knjige. Pogovor sva začela precej po žensko…
Leave a Reply

Your email address will not be published.