O več vrstah pomladi

Tokratni KAOS v ateljeju je bil popolnoma pomladno obarvan. Slovenska pomlad, festival pomladi, konec koncev – pomlad v srcu… Vse to so bile teme, o katerih je Andrej Pengov razpredal z Igorjem Vidmarjem, s katerim sta ocenjevala razstavo Sporočilo za javnost, Natašo Vegan, s katero sta se pogovarjala o novih izdajah založbe ŠKUC in Jasno Bajraktovič, ki je predstavila Festival pomladi.

Poleti leta 1988 je bila besedna zveza “sporočilo za javnost” eno najmočnejših orožij pri oblikovanju alternative takratni partijski oblasti. Drugo takšno orožje pa so bile fotografije Toneta Stojka, ki je vestno, včasih pa tudi naključno beležil prelomne trenutke sila zgoščene slovenske zgodovine konec osemedesetih. Prav Stojkove fotografije so nosilni element razstave “Sporočilo za javnost”, ki je na ogled v ljubljanskem Mestnem muzeju, o njej pa se je Andrej Pengov pod Stebrom in njegovim kapitljem pogovarjal z Igorjem Vidmarjem.

Festival pomladi je prvi in doslej edini brezplačni multimedijski mednarodni festival v Ljubljani, ki je posvečen novim umetnostnim zvrstem. Osnovni namen Festivala pomladi je širiti obzorja in obiskovalcem zagotoviti drugačen, kakovostnejši način preživljanja prostega časa v urbanem okolju. Festival pomladi se bo letos odvil med 16. in 31. majem na štirih lokacijah v Ljubljani. Osrednji dogodek se bo zgodil 31. maja na Slovenski cesti, kjer se bo na dveh odrih zvrstila široka paleta glasbenikov in avdiovizualnih ustvarjalcev, je v Okularju Andreju povedala Jasna.

Založba Škuc je v zbirki Vizabilija pred kratkim izdala dve novi knigi. “Arheologijo in spol” je podpisala Tatjana Greif, “Poljub ogledala” pa Nataša Velikonja. O avtoricah in njunih delih, ki sta prejeli izjemno pozitivne kritike pa sta se – sicer po telefonu – v rubriki Obrekovalnica pogovarjala Andrej Pengov in Nataša Vegan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.