Dobri, grdi in umazani

Spoštovani!

Sovražnik nikoli ne spi. Skubljenje SOVE in ostale male porednosti že kažejo svoje posledice na javnem mnenju. Današnji objavek najbolj uravnoteženega časnika o priljubljenosti državnih institucij in posameznih politikov je namreč več kot poveden. Že dolgo se ni zgodilo, da bi vlada dobila nižjo oceno kot parlament.

thegoodthebadandtheugly-trailer_02.jpg

A pretresi zadnjih nekaj mesecev so se enostavno morali nekje poznati. Ta država že od začetka leta nima političnega miru – vse odkar se vesoljna politična Slovenija ukvarja z iskanjem guvernerja. Hkrati so jih po hrbtu dobili tudi Ljubljanke in Ljubljanci, saj sta župan in premier začela svoj »povuci-potegni« okoli proračunskih sredstev, nadaljevalo se je obračunom s SOVO, ki se bo – kot vse kaže, ponovno končal v klasičnem obračunu med nekdanjim predsednikom in aktualnim šefom vlade, kjer bodo padale zasluge, obtožbe, orožje , znoj, solze in – bognedaj – tudi kri.

Težava je seveda v tem, da bodo – kako slovensko – minorni medosebni spor o tem, komu je leta 88 nesel dlje (pogled, namreč), mnogi premnogi izkoristili za poravnavo prastarih sosedskih krivih, ki to so ali pa niso, zaradi česar bo spet ena polovica te države skregana z drugo polovico, kar pomeni, da smo samo še pol koraka od dileme med »partizanci« in »domobranci«. Slednji so se seveda ponovno zbrali v Kočevskem Rogu in dokazali, da se jim (tako kot njihovim zmagovitim nasprotnikom) ni treba bati za naraščaj, saj je bilo – sodeč po posnetkih in fotografijah – tam toliko mladega mesa in krvi, da bi lahko sestavili vsaj en bataljon, ki bo zvesto še naprej bil (kulturni) boj. Stvar seveda ni nič boljša na drugi strani, kjer so praporščaki včasih tako mladi, da bi jih lahko kar prapori pošiljali po cigarete, če bi slučajno kadili.

Da se razumemo – vsakdo ima pravico do svojega pogleda na zgodovino, a glede na to, da se obeta politično mesarsko klanje, bi lahko fantje pred tem iz boja izločili vsaj ženske in otroke. Da bo vsaj nekdo lahko potem, ko se bo dim razkadil, ugotovil, kdo je bil v tej zgodbi dober, kdo grd in kdo umazan. Čeprav se zdi, da se je javno mnenje zaenkrat že odločilo. Vlade to seveda ne moti, saj – tako šef vlade – je vlada tu zato, da dela zakonito in ne da se klanja javnemu mnenju. Zlobneži bi porekli, da – prosto po Janši – javno mnenje dela nezakonito. No ja… Stvari res postajajo komične in groteskne, a hkrati tudi zaskrbljujoče

Nekateri bodo morali v tem okolji enostavno živeti in preživeti – pa čeprav nas akterji v vsaki od teh zgodb (SOVI, guvernerju, orožju, domobracih in partizancih) na vsak način skušajo prepričati, da bo – če ne bo obveljala njihova – konec sveta

Kdo ve, morda pa imajo prav?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.