Eden od vrhuncev poletja

Spoštovani! Ljubljanski mestni svet bo na današnji seji obravnaval strateški in izvedbeni prostorski načrt. Verjetno ne bomo preveč zgrešili, če zapišemo, da bo župan Zoran Janković novi prostorski načrt lahko štel med največje dosežke svojega mandata. Večjega, kot bo stadion v Stožicah. Zadnji tak akt v Ljubljani sega v davno leto 1986, veljal je do leta 2000, nato pa je bil z raznimi posamičnimi prostorskimi akti praktično izmaličen do nerazpoznavnosti.

Priprava obeh, strateškega in izvedbenega prostorskega načrta je trajala dobra tri leta. Vmes se je spreminjala zakonodaja, zaradi česar je bil strateški del načrta razgrnjen dvakrat. Javnih razgrnitev izvedbenega dela se je udeležilo veliko občanov, ki jih je zanimala predvsem usoda njihove zemlje. Konkretno – ali bo njihovo zemljišče postalo zazidljivo ali ne.

Druge pripombe so se nanašale na tako imenovane zelene kline. Mesto Ljubljana ima zvezdasto strukturo, katere krake določajo vpadnice, med njimi pa so večja ali manjša zelena območja. Nekaterim ljudem s področja urbanizma, posledično pa tudi nekaterim svetnikom, se zdi, da novi prostorski načrt nekatere od teh klinov pretirano zmanjšuje.

A na koncu se je, kot kaže, vse skupaj zvedlo na usodo zemljišča Smodinovec med Brdom in Podutikom, za katerega ministrstvo za kmetijstvo vztraja, da naj ostane kmetijsko, medtem ko ga je mestna občina želela prekvalificirati v zazidljivo. Usoda zemljišča je bila neznanka še v petek, tudi zaradi domnevne povezanosti župana Jankovića z novimi lastniki zemljišča. Župan je povezanost zanikal, a navedbe v nekaterih medijih so bile dovolj, da so se pozivi k umiku točke začeli množiti. Med drugimi so umik občinskega prostorskega načrta zahtevali svetnik Zelenih Miha Jazbinšek ter svetniški skupini SDS in NSi.

A po zadnjih informacijah ni o umiku ne duha, ne sluha, kar lahko pomeni le dvoje: da je mestni občini uspelo pridobiti vsa potrebna soglasja, ali pa da bo mestni svet o prostorskem načrtu glasoval brez vseh soglasij, kar bi bilo sila nenavadno, verjetno celo proti predpisom. Župan jih je zaradi prehitevanja postopka enkrat že dobil po prstih: gradnjo mostu med Roško in Njegoševo so pričeli še preden je gradbeno dovoljenje postalo pravnomočno, zaradi česar je inšpektor dela ustavil. Resda se je potem vse izteklo po županovih željah (vsaj zaenkrat kaže tako). A prostorski načrt je preveč pomemben dokument, da bi si mestna občina lahko privoščila tovrstne postopkovne bližnjice.

Posledično bi lahko sklepali, da so se mestne in državne oblasti nekako vendarle uskladile in da so za prostorski načrt pridobili vsa potrebna soglasja. Če je temu res tako – in menda je – potem bo današnja seja dolga in naporna. Tako rekoč uvod v dolgo in vroče predvolilno poletje. Uvod? No ja – bolj verjetno eden od vrhuncev.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta. Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *