Otvoritev s tekačem

Spoštovani!

Prva runda hitropotezne šahovske simultanke, ki sliši na ime Slovenija je končana. To, čemur smo bili priča zadnje tedne, dame in gospodje, so bili samo začetni manevri, s katerimi so si sodelujoči poskušali zagotoviti čim boljše izhodiščne položaje. Zdi se, da se je z imenovanjem Katarine Kresal za prvo žensko predsednico LDSa glavnina manevrov zaključila, politični nasprotniki in zavezniki pa so pripravljeni, da – kot se reče v vojaškem žargonu – odprejo ogenj.

sah.jpg

Daleč najbolj pomembna je seveda trojček, ki ga izvajajo nekdanji, aktualni in potencialni premier. Trditve Toneta Ropa so za Janšo morda celo večji politični izziv kot je bila Depala vas. Nekdanji premier je naenkrat udaril z vsemi topovi in aktualnega premiera našel tako zelo nepripravljenega, da se je slednji zatekel k najmanj popularni potezi in napovedal civilno tožbo, s čimer dejansko tvega, da bo v javnosti dobil podobo Kalimera, ki mu nikakor ne pristoji.

Vse to je seveda voda na mlin potencialnemu premieru Borutu Pahorju, kateremu za sedaj uspeva ostajati izven dosega kep blata, s katerimi se ciljata Rop in Janša. A slednjemu je jasno, da Rop v tej partiji igra vlogo malo manj pomembne šahovske figure (ne ravno kmeta, a kaj več od tekača tudi ne), ki ščiti kraljico. Zato tudi pri Janševih žveplo in ogenj vedno bolj usmerjajo v Pahorja, ki bo – če bo želel preživeti – moral v kratkem zamenjati taktiko dolgega premišljevanja, ker bodo napadi z desnega boka vsaj tako neusmiljeni, kot je bila neusmiljena otvoritev s tekačem, ki so jo izvedli na levici.

V tem kontekstu vsi ostali dvoboji dobijo pridih slepilnih manevrov, ki aktualno oblast zaposlujejo dosti bolj, kot bi bilo treba. Konec koncev – bi komu krona z glave padla, če bi tik pred zdajci premier vendarle prepustil govorniško mesto predsedniku države? Dobro, morda bi slednji res spustil kako pikro na temo položaja v državi, Janševi spin-doktorji bi lahko potem lahko skušali prikazati kot nekoga, ki je ugrznil roko, ki ga je hranila. Tako pa zdaj – teden dni po famozni proslavi – še vedno vsi govorimo o tem, zakaj Drle ni govoril namesto JJja, medtem ko se le še malokdo spomni, kaj je slednji dejansko povedal.

Seveda je še daleč prezgodaj, da bi lahko napovedali končnega zmagovalca. Tisto, kar je jasno – in za marsikoga zaskrbljujoče – je to, da premier ni našel najboljšega odgovora na prve zares predvolilne poteze opozicije in se je zato znašel v rahli defenzivi, ta položaj pa mu nikakor ne ustreza. Zanimivo bo videti, kdaj in kako bo Janez Janša prešel v ofenzivo. Popolnoma možno je, da bosta obe strani v končnici igrali na vse ali nič.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta? Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.