Prvi letošnji

Spoštovani! Ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada oziroma slovenske različice ameriškega FBI razburja, še preden je urad dobro zaživel. Od napovedanih osemdeset zaposlenih bo novi direktor Črepinko ta teden v ekipo pozdravil petindvajset ljudi, pa še to bo verjetno bolj formalen pozdrav, saj po poročanju medijev prostori, v katerih bo urad deloval, še niso do konca urejeni. Da o trditvah opozicijske SDS o nezakonitosti delovanja urada niti ne govorimo.

Pri tem je treba opozorila največje opozicijske stranke jemati resno. Navkljub, zdi se vsaj, začetku bolj odločnega preganjanja kriminala belih ovratnikov, ne gre spregledati dejstva, da je vlada je vlada razširila represivni aparat države. To pa je vedno treba jemati z veliko skepse. Ne gre, da bi država kar levo in desno ustvarjala organe pregona pod pretvezo zagotavljanja pravne ali kakšne drugačne varnosti. Pravijo, da tisti, ki je pripravljen žrtvovati nekaj svobode za nekaj več varnosti ne zasluži ne ene, ne druge in bo izgubil obe.

Ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada sproža pomisleke tudi zaradi načina, kako je bil ustanovljen. Gre namreč za refleks, ki smo ga v devetdesetih letih prejšnjega stoletja poznali pod imenom »agencijalizacija«, ko so se te ali one agencije ustanavljale kot po tekočem traku, pri čemer so si agencije včasih celo hodile v zelje glede pristojnosti.

Skratka, vprašanje je, ali bo urad nalogo, ki mu je bila zadana opravljal dovolj dobro, oziroma, ali bo pregon gospodarskega kriminala in drugih hudih kaznihiv dejanj toliko bolj uspešen, da bo upravičil ustanovitev NPU-ja. In ker nečesa ne moremo ustvariti iz ničesar, se postavlja tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s preostankom kriminalistične policije. Če bodo šli najboljši kriminalisti v NPU, ali to pomeni, da se bo pregon ostalih, »manj pomembnih« kaznivih dejanj poslabšal? Tudi to je kriterij, po katerem bomo ocenjevali upravičenost ustanovitve urada.

A nekaj je res. Ne glede na vse, vsaj na začetku pripadnike NPUja čaka cel kup dela. Glede na to, so oziroma bodo tam zbrani najboljši med najboljšimi, rezultate pričakujemo kmalu.

Kdo ve, morda pa bo prej konec sveta?

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *