[FOTO]: V Živalskem vrtu preplezal ogrado in hotel pobožati žirafo

Storilca je napadel noj, končalo se je brez poškodb

Včeraj popoldne je mlajši moški v ljubljanskem Živalskem vrtu preplezal preplezal ograjo in jarek pri ogradi z žirafami in noji ter eno od žiraf skušal pobožati po nogi. Iz živalskega vrsta so sporočili, da je vodja oskrbnikov Robert Prašnikar takoj sprožil reševanje nepovabljenega gosta. Ta je upošteval pozive Prašnikarja in njegove ekipe, naj zapusti ogrado, a ga je pri tem napadel noj in ga podrl na tla. Ker je noj z napadom nadaljeval, je vodja oskrbnikov vstopil v ogrado, v katero prav zaradi nevarnosti brc sicer ne vstopajo.

S kričanjem in mahanjem je pozornost preusmeril nase, ostali oskrbniki pa so mladeniča odpeljali iz ograde in ga predali policistom, ki so vmes prispeli na kraj dogodka in ga vklenjenega odpeljali v pridržanje. Kršitelj je policistom priznal, da je užival mamila in alkohol, to pa je verjetno botrovalo tudi njegovemu neodgovornemu ravnanju. V Živalskem vrtu Ljubljana so pri tem še zapisali, da je incident minil brez poškodb udeleženih, k čemur je prispevalo tudi to, da so žirafe trenirane na toleranco dotikanja po nogah, saj je to potrebno za izvajanje veterinarskih pregledov in posegov. Kljub temu lahko nepredvidena dogajanja in neznane osebe na njihovem teritoriju, pri živalih sprožijo paniko in agresivno vedenje.

Strokovni vodja ZOO Ljubljana Barbara Mihelič je pri tem izpostavila, da resnih incidentov do sedaj sicer še ni bilo, da pa je izredno veliko primerov, ko ljudje iščejo neposreden stik z živalmi predvsem s papigami in opicami ob tem pa moč, inteligenco in sposobnosti teh živali podcenijo in napačno predvidijo njihovo reakcijo. Tovrstni primeri se kljub svarilom največkrat končajo z ogrizenimi ali popraskanimi prsti. Obiskovalce zato opozarjajo, da se držijo napisanih navodil in opozoril, saj živali sicer na videz delujejo mirno, prijazno in udomačeno, vendar le, če se v svojem okolju ne čutijo ogrožene. Poseganje z rokami v njihov teritorij, nepoznane kretnje in ljudi pa razumejo kot ogrožanje in vsiljivce napadejo

Živalski vrt Ljubljana sicer ponuja več privlačnih programov, kjer je mogoče priti v bližnji stik s številnimi živalmi, tudi sloni, žirafami, opicami in gepardi, vendar v spremstvu strokovnega osebja, ki zagotavlja pravilno ravnanje in ustrezno varnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.