Z zaporo bo Slovenska cesta postala prostor za srečanja

Po središču mesta bo vozil še tretji Kavalir

Slovensko cesto bodo 22. septembra, ob koncu Evropskega tedna mobilnosti, med Ajdovščino in Šubičevo zaprli za osebni promet. Ukrep, ki so ga na Magistratu napovedovali že nekaj let, bo tako končno zaživel tudi v praksi na svetovni dan brez avtomobila in hkrati tudi zadnji dan evropskega prvenstva v košarki.

Podžupan Janez Koželj je dodal, da bo Slovenska na tem odseku tako končno postala javni prostor srečevanj in komunikacije. Poleg zapore Slovenske pa bo po središču mesta začel voziti tudi tretji Kavalir, tokrat zaprtega tipa, ki bo lahko vozil tudi v slabih vremenskih pogojih. Ta dva trajnostna ukrepa sta letošnji pridelek Ljubljane v Evropskem tednu mobilnosti, je dejala podžupanja Jelka Žekar.

To pa so tudi cilji nove prometne politike, s katero želijo do leta 2020 doseči tretjinsko razdelitev uporabe avtomobilov, javnega prevoza ter pešcev in kolesarjev. Koželj in župan Janković ob začetku zapore sicer pričakujeta nekaj slabe volje.

Po novem letu pa se bo začela prenova tega dela Slovenske, ko bo začasna zapora postala trajna. Do takrat bodo ta del pred kršitelji varovali redarji, sama začasna zapora pa bo skupaj z urbano opremo stala približno 55.000 evrov, za prenovo in trajno zaporo pa naj bi skupaj odšteli tri milijone enot skupne evropske valute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.