Kdo so ljubljanske poslanke in poslanci?

Tudi v prestolnici velika premoč SMC

Čeprav rezultati nedeljskih predčasnih parlametnartnih volitev še niso povsem dokončni, lahko vendarle pogledamo, kdo je zmagal v okrajih v ljubljanski mestni občini. Ta je si razdeljena na dve volilni enoti, ti dve pa obsegata tako območje Ljubljane kot okoliških občin. Največ mandatov v mestu Ljubljana je, tako kot na državni ravni osvojila Stranka Mira Cerarja.

V tretji volilni enoti so bili na njeni listi izvoljeni Simona Kustec Lipicer, Tanja Cink in Simon Zajc, ki so kandidirali v prvem, drugem in tretjem šišenskem okraju. V okraju Vič-Rudnik II je bil na listi SMC izvoljen Mitja Horvat, v sosednjem okraju, Vič-Rudnik III pa najverjetnejši mandatar za sestavo vlade, Miro Cerar. V četrti volilni enoti pa so na listi SMC v parlament prišli Milan Brglez in Bojan Dobovšek, oba v prvem oziroma drugem bežigrajskem okraju ter Dragan Matič v okraju Moste-Polje II.

Dva poslanska mandata je v prestolnici osvojilo tudi Zavezništvo Alenke Bratušek. Dosedanji vodja njene poslanske skupine ter ljubljanski mestni svetnik Jani Möderndorfer je bil izvoljen drugem bežigrajskem okraju četrte volilne enote, v drugem šišenskem okraju tretje volilne enote pa je bil v parlament ponovno izvoljen Peter Vilfan, ki je nekaj tednov pred volitvami odstopil zaradi povzročitve prometne nesreče.

Prav tako dve poslanski mesti pa sta v Ljubljani pripadli Združeni levici. V centru mesta, v tretji volilni enoti je bila izvoljena Violeta Tomić, v drugem bežigrajskem okraju četrte volilne enote pa Matjaž Hanžek.

En mandat pa je v Ljubljani osvojila tudi SDS. V tretji volilni enoti je bil v okraju Vič- Rudnik IV izvoljen mestni svetnik SDS in predsednik ljubljanskega odbora te stranke Anže Logar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *