V mestnem svetu koalicija LZJ, SD in DeSUS

Koalicija ima v mestnem svetu 25 od 45 glasov

Lista Zorana Jankovića, Socialni demokrati ni Demokratična stranka upokojencev so pred današnjo sejo ljubljanskega mestnega sveta, na kateri bodo potrjevali letošnji proračun, podpisali koalicijski-sporazum. Vodja pogajalske skupine LZJ Aleš Čerin je pri tem dejal, da so k pogajanjem povabili tudi Združeno levico in Stranko modernega centra, a se je v končni fazi izkazalo, da je dogovor mogoč predvsem z SD in DeSUS, strankama, ki sta tudi v prejšnjih mandatih pogosto podprli politike župana Jankovića.

Je dejal Čerin. Koalicijska pogodba sicer odraža razmerje moči med njenimi podpisnicami. Ključne politične funkcije v mestnem svetu tako še vedno ostajajo v rokah Liste Zorana Jankovića, čeprav naj bi si neuradno vsaj ena od obeh manjših strank prizadevala za podžupansko mesto. A Janković pravi, da kadrovanja po političnem ključu ne bo.

Predsednik ljubljanske SD Marko Koprivc pa je poudaril, da je stranka po menjavi generacij na mestni ravni v središče svojih politik postavila mlade in njihove potrebe. Glede na to, da se je svetniška skupina SD pri glasovanju o osnutku predloga proračuna razdelila na dva dela, pa je seveda pomembno vprašanje, kako bo stranka zagotavljala, da se bo sama držala podpisanega sporazuma.

DeSUS, ki kljub vsakokratnim napovedim o izboljšanju rezultata na lokalnih volitvah ostane z dvema svetnikoma v mestnem svetu, lani so dobili celo manj glasov kot na volitvah pred tem, pa ocenjuje, da mu vstop v koalicijo lahko zgolj koristi

Podpis koalicijske pogodbe so s sporočilom za javnost pospremili tudi v največji opozicijski stranki. V SDS so zapisali, da gre za koalicijo prelomljenih obljub in da gre zgolj za formalizacijo dejstva, da SD in DeSUS zgolj potrdita županove predloge in da bo tudi vnaprej vse tako, kot je bilo v dosedanjih dveh mandatih. Janković se z zadnjim delom stavka strinja.

Nova koalicija ima v mestnem svetu tako petindvajset glasov, 21 jih prispeva Lista Zorana Jankovića, po dva pa SD in DeSUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *