Janković, tretjič

Spoštovani! Zmaga Zorana Jankovića na včerajšnjih nadomestnih županskih volitvah seveda ni presenečenje. Dejstvo je, da predsednik Pozitivne Slovenije v prestolnici ta hip nima političnega konkurenta, ki bi mu bil dorasel, kar je lepo pokazal tudi volilni rezultat. Že tretjič zapored je dobil več kot šestdeset odstotkov glasov, kar zgolj utrjuje njegov politični primat v prestolnici. A kljub temu bi bilo napak reči, da premikov ni bilo in da so bile včerajšnje volitve zgolj formalnost.

Volilni rezultat skupne kandidatke NSi in SDS Mojce Kucler Dolinar je, kljub pričakovanemu drugemu mestu in dejstvu, da je edina od izzivalcev dosegla dvomestno številko, daleč od navdušujočega, pa čeprav je zbrala za nekaj odstotkov več, kot sta si jih na lokalnih volitvah razdelili ona in Zofija Mazej Kukovič, ki je takrat kandidirala za SDS. Ne glede na to, da sta tako SDS kot NSi pomembna akterja v ljubljanski politiki, pravega odgovora na Jankovića nimata.

Po drugi strani pa tega odgovora nimajo niti na levici, kar se je lepo pokazalo pri odločitvi SD in DeSUS, da ne nastopita s svojim županskim kandidatom. Priložnost je lepo izkoristil kandidat stranke Zares, ki je – tudi s podporo stranke TRS – osvojil dobre štiri odstotke glasov in tako sebe in stranko Zares postavil nazaj na politični zemljevid. Pri tem je seveda potrebno vedeti, da bo ohranitev ali celo izboljšanje tega rezultata dosti težja naloga na rednih lokalnih volitvah leta 2014.

Nekaj podobnega čaka tudi svetnika Zelenih Miho Jazbinška, ki s 6,5 odstotka glasov zasedel tretje mesto in tako še za slab odstotek izboljšal rezultat iz leta 2010. Po drugi strani pa je Matjaž Glavan z 1,08 % skoraj do desetinke natančno ponovil rezultat SLS in njenega županskega kandidata Janeza Žagarja.

Premiki, pa čeprav zgolj za nekaj odstotkov, sicer ob relativno skromni volilni udeležbi, kažejo, da stvari niso statične. Zaenkrat sicer nič dramatičnega, a za marsikoga so lahko rezultati dovolj vzpodbudni za nadaljnje delo. A leta 2014 bo zgodba spet popolnoma drugačna in kaj lahko se zgodi, da bodo lekcije včerajšnje nedelje zgolj opomba v političnih učbenikih. Konec koncev, kdo pa pravi, da nas vmes ne čakajo še ene parlamentarne volitve?

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta…

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *