Desna sredina

Spoštovani! Če se do sobote ne zgodi konec sveta bo Janez Janša drugič v karieri izvoljen za mandatarja za sestavo vlade. Da na volitvah zmagovalna stranka ne vodi vlade je sicer redkost, a ni v neposrednem nasprotju z demokratičnimi načeli. A po drugi strani je treba povedati, da se je po prvem šoku volilnega rezultata operacija oblikovanja desnosredinske koalicije začela še medtem, ko je Zoran Janković skušal oblikovati koalicijo na levi sredini. Marsikatera poteza je šla predvsem v to smer, da se Pozitivni Sloveniji na vsak način prepreči oblikovanje koalicije.

Tisto, kar je ta hip najbolj pomembno je, kako stabilna bo Janševa vlada. Kot kaže, bo imela skupaj s poslancema manjšin sicer, heh, 50+ glasov v parlamentu, a glede na čase, ki prihajajo, se zna zgoditi, da bo vse skupaj dosti bolj krhko, kot se zdi na prvi pogled. Ne glede na njen obseg in podrobnost, koalicijska pogodba ni pravni, pač pa politični dokument oziroma zaveza in če kdaj, potem smo lahko v času predvolilne kampanije in takoj po volitvah, ko so besede o povezovalnosti in preseganju delitev izginile kot kafra. Kot že tolikokrat doslej je šlo predvsem za politični vpliv in prestiž.

In to je največja past, v katero se lahko ujame desno-sredinska koalicija pod Janševim vodstvom. V njej so bolj ali manj znani obrazi, mnogi med njimi so vedrili in oblačili že v mandatu 2004-2008. Veliko presenečenje bo, če bo način dela kakorkli drugačen, kot je bil takrat. Sicer ne kaže soditi vnaprej, a zgodbe o “stricih iz ozadja” in “medijsko prirerejnih anketah” in kdo ve še čem vse bolj smrdijo po vnaprejšnjih izgovorih za umanjkanje rezultatov in napačne poteze, ki so inherentne vsaki oblasti, kot karkoli drugega.

Predčasne volitve so se zgodile predvsem zaradi strmo padajoče operativne sposobnosti Pahorjeve vlade in reformne blokade v kateri se je ta vlada znašla. Vprašanje, kaj od tega je bilo prej, je sicer na mestu, a ta hip niti ni tako zelo pomembno. Tisto kar je važno, je mandat, ki ga bo imela bodoča vlada. Ta prioritetno vsebuje vse tiste reforme, ki jih je želela izpeljati prejšnja levo-sredinska opcija, pa jih ni mogla zaradi “nenaravne koalicije” med desnimi strankami, sindikati in študentskimi servisi.

Zadnje dni se je veliko govorilo o tem, ali je Janševa vlada sploh legitimna, glede na to, da SDS ni zmagovalka volitev in glede na to, da je Janša na volilno nedeljo priznal poraz. A vprašanje je napačno. Legitimnosti Janševe vlade ne določa le volilni rezultat (čeprav je pomemben), pač pa jo bo določalo vprašanje, kako – če sploh – bo uspela v tek spraviti tisto, kar je Janševa opozicija uspela ustaviti.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.