Letos prvič v šolo 2745 otrok

Barvanje fazanov na Čopovi ušlo izpod nadzora

V Ljubljani je danes prag osnovne šole prvič prestopilo 2.745 otrok, ki se bodo šolali 118 oddelkih ljubljanskih osnovnih šol. Tako bodo v tem šolskem letu delovali štirje oddelki prvega razreda več kot lani. Po en oddelek več bodo imele OŠ Kolezija, OŠ Ketteja in Murna, OŠ Livada, OŠ Polje, OŠ Riharda Jakopiča, OŠ Valentina Vodnika in OŠ Vrhovci. En oddelek manj kot lansko šolsko leto bodo imele OŠ Hinka Smrekarja, OŠ Koseze in OŠ Vič.

Skupaj bo v letošnjem šolskem letu v ljubljanske osnovne šole hodilo 20.850 učenk in učencev, v vrtcih pa so do 26. avgusta sprejeli 3.352 otrok, na centralnem čakalnem seznamu pa je še 1.053 otrok prvega starostnega obdobja, od tega 179 takšnih, ki imajo oba starša v s stalnim prebivališčem v Ljubljani

Novo šolsko leto pa se je začelo tudi za srednješolce, kjer zadnjih nekaj let lahko opazujemo ritual označevanja dijakov prvih letnikov – fazanov. Tokrat so na Čopovi stvari malenkost ušle izpod nadzora. Ljubljanski policisti so bili namreč okrog pol enajste dopoldne obveščeni, da dijaki mečejo jajca in moko. Posredovali so z vodnikom službenega psa, tremi policijskimi vozili, policijskim kombijem in policisti na kolesih, ki so umirjali sodelujoče.

Pri kršitvi javnega reda in miru so zalotili dva mladoletnika, ki so ju predali staršem, zoper njiju pa bodo podali obdolžilni predlog. Javno podjetje Snaga pa je počistilo nastali nered.

Sicer pa je policija tudi letos ob začetku šolskega leta pripravila preventivne akcije za večjo varnost v prometu, s katerimi otroke, starše in voznike pripravlja na nove udeležence v prometu, s stalno prisotnostjo v okolici šol in vrtcev ob začetku šolskega leta pa tudi prispeva k umirjanju prometa

foto: policija.si

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *