Milan Žan in Dakot z rekordom do zmage na derbiju v Stožicah

Konjeniško prireditev si je v Stožicah ogledalo več kot 2000 ljudi

Dakot s kasačem Milanom Žanom je zmagovalec nedeljskega 23. slovenskega kasaškega derbija. V napeti dirki, kjer je rezultat visel v zraku do zadnjih metrov, je Žan z dobro taktiko in odlično pripravljenim konjem lastnika Jureta Porente prekosil konkurenco in osvojil prestižni naslov.

Dakot je distanco derbija pretekel z novim rekordom, 1, 17.6. V derbiju lahko namreč nastopajo zgolj konji štiriletniki, ki so se nanj kvalificirali, kar pomeni, da je takšna tekma vrhunec kariere za konja, pogosto pa tudi za kasača. Poleg Dakota sta bila med favoriti še Dejavu MS, kjer je v sulkiju sedel Mitja Slavič in Jasa GL z Dušanom Zorkom. Derbi je potekal na ljubljanskem hipodromu Stožice, ogledalo pa si ga je okoli dva tisoč ljudi, kar je za organizatorja, Konjeniški klub Stožice posebno priznanje, pravi njegov predsednik Draško Veselinovič

Čeprav je bil derbi njen vrhunec, je prireditev ponudila mnogo več. Tako smo med drugim videli tudi pri nas redkeje izvajano tekmo s štartom s traka za trojno krono Agronatur Maribor, kjer so kasači konje vodili v notranjem krogu hipodroma ter se po navodilih sodnika nato razvrstili v cone za štart. Da disciplina zahteva nekoliko več spretnosti in mirnih živcev se je pokazalo tudi tako, da so štart ponavljali kar štirikrat.

Prireditev, ki je bila vrhunec kasaške sezone, so podprle tako ljubljanska občina kot mnoge obljubljanske, na njej pa so poleg konjerejcev in kasačev poskrbeli tudi za najmlajše, saj so jim pripravili mini lunapark, pozdravila pa jih je tudi Pika Nogavička, ki jih je povabila na Pikin festival v Velenje. Kasaški šport je v Sloveniji še vedno odrinjen nekoliko na rob, saj je njegov razvoj odvisen predvsem od entuziazma sodelujočih ter samoinciativnega vlaganja v njegov razvoj. Preseganje sedanjega stanja pa je tudi največji izziv za novega predsednika Zveze društev kasaške centrale Slovenije Marjana Sedeja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.