Lučke za Gregorjevo na Gradaščici letos 11. marca

Pozdrav pomladi je nadaljevanje starega običaja ljubljanskih obrtnikov

Zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra že osemnajsto leto zapored pripravlja otroško prireditev Pozdrav pomladi – Gregorčki, ki bo letos potekala v ponedeljek, 11. marca, med pol šesto in osmo uro zvečer ob Gradaščici na Eipprovi ulici v Ljubljani.

S prireditvijo Pozdrav pomladi se v Ljubljani spominjamo starega običaja, ko so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami in se tako veselili, da pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Po ljudskem izročilu velja sveti Gregor za začetnika pomladi, ker se po julijanskem koledarju na dan njegovega godu, 12. marca, začenjala pomlad. Na predvečer svetega Gregorja predvsem otroci spuščajo po Gradaščici v Trnovem različno oblikovane ladjice iz papirja ali lesa, v katere dajo svečke. Te plavajoče lučke imenujejo “barčice svetega Gregorja” ali “Gregorčke”.

Pri izdelavi Gregorčkov sodelujemo s številnimi ljubljanskimi osnovnimi šolami in vrtci ter s Slovenskim etnološkim muzejem (SEM), kjer bodo pripravili otroške delavnice.

One thought on “Lučke za Gregorjevo na Gradaščici letos 11. marca

Leave a Reply

Your email address will not be published.