Odzivi strank na vstop Jankovića in Viranta v volilno tekmo

Previden optimizem na levici, ogorčenje na desnici

Napoved ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da bo ustanovil svojo stranko in z njo nastopil na volitvah 4. decembra ter si prizadeval za mandatarstvo ter skoraj istočasna napoved nekdanjega ministra v Janševi vladi Gregorja Viranta, da se bo volitev udeležil z lastno listo je dodobra razburkala politično prizorišče.

Vodja poslanske skupine Socialni demokratov Dušan Kumer je tako dejal, da se je zgodil vstop dveh resnih tekmecev v volilno kampanjo za državnozborske volitve, vendar se bo ta resnost pokazala takrat, ko bodo jasni njuni programi. Kumer sicer ni želel špekulirati o možnih koalicijskih povezavah pred volitvami, dodal pa je, da bodo socialni demokrati še naprej igrali državotvorno vlogo. Predsednik stranke Zares Gregor Golobič pa je dejal, da so se ta teden v slovenski politiki zgodile stvari, ki so se še pred tedni zdele nemogoče in ocenil, da je pri odpiranju političnega prostora svojo vlogo odigrala tudi stranka Zares.

Predsednica LDS Katarina Kresal je prav tako pozdravila vstop Jankovića in Viranta v predvolilno tekmo Iz vrst strank desnice je bilo predvsem na kandidaturo Zorana Jankovića slišati številne kritike. V mestni SDS so tako zapisali, da nastop Jankovićeve liste krepi sile pajdaškega kapitalizma in klientelizma ter da je župan Ljubljano močno dodatno zadolžil. Dodajajo, da so tudi vrednote ljubljanskega župana sporne, in jih – tako SDS – lahko razberemo z njegovega avtokratskega vodenja mestnega sveta, v katerem ima njegova lista absolutno večino, iz njegovih posmehovanj predlogom opozicijskih svetniških skupin in iz ignoriranja številnih civilnih pobud iz območja mesta Ljubljana. Na potezo Gregorja Viranta pa so se v centrali stranke ostro odzvali in potezo označili za zahrbtno.

Podobnega mnenja so tudi v Novi Sloveniji, kjer je predsednica Ljudmila Novak dejala, da je povsem jasno, da želijo stare sile oblasti zamenjati le glavo. Tako bi lahko isti stari lobiji najprej razpredali svoje lovke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.