Podžupan Koželj: Plečnik je bil avantgarda!

V tokratno oddajo Plečnikova sporočila je Andrej Pengov povabil profesorja na ljubljanski fakulteti za arhitekturo in požupana Mestne občine Ljubljana Janeza Koželja. Eden izmed najboljših poznavalcev Plečnika nam je velikega arhtitekta predstavil tudi z vidika ubrbanističnega načrtovanja in omejitev (tako prostorskih kot finančnih) s katerimi so se urabnisti srečevali tako nekoč kot danes


Dandanes bi bil Plečnik gotovo multimiljonar. A tudi za časa življenja ni bil revež. Profesor Koželj pravi, da predvsem zato, ke je uresničeval svojo vizijo. Njegov prispevek h svetovni kulturni zakladnici dvajsetega stoletja neprecenljiv.

Ali lahko rečemo, da obstaja ljubljanska arhitekturna šola? Profesor Koželj odgovarja, da obstaja (ima celo svojo kratico – LŠA), vendar to ni Plečnikova arhitekturna šola. Bolj naj bi na slog ljubljanske arhitekturne šole vplival Edo Ravnikar. Plečnik pa je bil v svojem ustvarjanju tako celovit in popoln, da je sicer imel svoje učence in posnemovalce, vendar pa so tisti, ki so bili zares ustvarjalni od velikega arhitekta vzeli tisto, kar je bilo očem prikrito, pravi Koželj.

V zadnjem delu pogovora smo profesorja Koželja vprašali, kaj bi danes Plečnik v Ljubljani spremenil. Odgovor je bil morda nekoliko nepričakovan, a po drugi strani očiten….

Leave a Reply

Your email address will not be published.