Vrtovi so v trendu; na letošnji Sonici jih preganja Raj

Na letošnjem, tokrat že dvanajstem festivalu Sonica, ki bo potekal pod naslovom Vrt, ki preganja raj, se bo na osmih ljubljanskih prizoriščih med 22. in 26. septembrom odvilo 19 dogodkov, na katerih se bo predstavilo 16 umetnikov iz 9 držav.

Spoštovane in cenjeni, to je Radio KAOS, tokrat na – ali vsaj blizu dvanajste Sonice, kjer bodo ob razstavi, ki si jo je moč v Galeriji Equrna ogledovati že od osmega septembra, potekali tudi koncerti, performansi, projekcija filma, pogovori z umetniki in dve okrogli mizi; Dvanajsti Festival Sonica – Vrt, ki ga preganja raj, bo, v glavnem zaradi corona-virusnih okoliščin – drugačen, ko so bili vsi poprejšnji;  trije programski sklopi so že mimo, sledijo pa jim umetniške rezidence, vrtni koncerti in razstavi; Vrt kot umetniška oblika in kot raj v svoji najvišji obliki bosta tematska okvira festivala.

Podrobneje smo se o festivalu, ki ga danes predstavljajo javnosti in katerega glavni program se začne prihodnji torek, pogovarjali z vodjo festivala gospo Nejo Tomšič, akademsko slikarko.

Izhodišče za temo omenjene razstave in v nadaljevanju tudi festivala kot celote, so, kot navajajo organizatorji v novinarskih gradivih, zapisi Dereka Jarmana, v katerih loči med bujnim in nadzorovanim vrtom in v katerih vrt razume kot celostno umetniško obliko, ki je obenem kraj, proces in miselno stanje. Tudi letošnji festival je zasnovan v obliki vrta. V nepredvidljivih časih iščemo vztrajnost in obilje, v času zatišja smo ponudili umetniške rezidence in iskali oblike javnih dogodkov, ki bi lahko obstale kljub samoizolaciji in drugim omejitvam.

Več o tem v pričujočem intervjuju z gospo Nejo Tomšič, podrobnejši program, navodila za udeležbo in druge podrobnosti (vstopnina, ipd.) pa najdete na www.sonica.si.

Prispevek sem za Radio KAOS pripravil Andrej Pengov, za zvok, sliko in režijo pa je poskrbela Urška Pengov Bitenc. Nekatere fotografije so povzete s spletne festivalske strani oz. njenega facebooka. Na svidenje – nekje v zelenem, s Sonico, vsekakor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *