Za promet bo zaprta tudi Trubarjeva

Kot smo že poročali je mestni svet na včerajšnji seji med drugim sprejel odlok, ki širi območje v centru mesta, namenjeno zgolj pešcem. Sprejetje odloka sovpada z številnimi gradbenimi deli po Ljubljani, ki so v teh dneh – kljub temu, da so bila napovedovana že več mesecev – marsikoga presenetila. Zakaj se prenova komunalne in cestne infrastrukture odvija prav zdaj, je na današnji novinarski konferenci pojasnil ljubljanski župan Zoran Janković.

Župan dodaja, da so Ljubljančani dovolj strpni in da razumejo, da so prenove potrebne in da do sedaj ni prejel še nobene pritožbe. Med drugim je zaprta tudi Kopitarjeva cesta in predor pod Gradom, s čimer je močno okrnjen dostop avtomobilov na tržnico, parkiranje pa je tam in na Ciril Metodovem trgu po novem prepovedano.

Kot po naključju – ali pa morda tudi ne – je prav včeraj civilna iniciativa Tržnice ne damo predsedniku republike Danilu Türku poslala odprto pismo, v katerem ga opozarja na, kot so zapisali, resne zdravstvene težave prebivalcev mestnega jedra. Menijo, da prevelika količina mestnega prometa povzroči predčasne smrti 150 do 200 Ljubljančanov na leto in dodajajo, da urbanistični načrt mesta načrtuje še več prometa v prestolnici.

S tem, ko bo po županovih besedah peš cona razširjena vse do Kopitarjeve in Resljeve, se seveda postavlja vprašanje prometa na Trubarjevi ulici, ki je bila zdaj prevozna od priključka Male ulice pa do Resljeve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.