Župan Janković v bitko za poslansko mesto

Če bo izvoljen, bodo v Ljubljani nadomestne županske volitve

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes dejal, da bo na volitvah četrtega decembra tudi sam kandidiral za poslansko mesto in tako končal ugibanja o tem, ali bo v bitki za premiersko mesto vnaprej tvegal županski stolček. Dilema o tem, ali naj kandidira za poslanca ali ne se je pojavila že ob njegovi napovedi vstopa v volilno tekmo, a je Janković že takrat dejal, da je možnost, da gre na volitve skupaj s kandidati njegove stranke bližja njegovemu karakterju.

Janković je odločitev sporočil ob današnji predstavitvi novih članov njegove ekipe, v katero so med drugim vstopili poslanka SD Melita Župevc, predsednik uprave enegetskega podjetja Gen-I Robert Golob, direktor pomurskega podjetja Ocean Orchids Robert Ferenčak, župan Brezovice Metod Ropret ter podjetnik leta 2011 Boštjan Šifrar. Kandidatno listo bo Jankovićeva Pozitivna Slovenija vložila devetega novembra, takrat pa bo tudi znano, v katerem okraju bo Janković kandidiral.

Nekateri špekulirajo, da si bo župan za kandidaturo izbral kraj, v katerem ima malo možnosti za izvolitev, a je Janković tovrstne kalkulacije odločno zavrnil in dodal, da ima po njegovem mnenju možnosti za izvolitev v vsakem okraju, ne glede na protikandidate. V primeru, da bi bil Janković dejansko izvoljen za poslanca, mu skladno s pred kratkim sprejetim zakonom funkcija župana avtomatsko preneha s potrditvijo poslanskega mandata, v Ljubljani pa bi sledile nadomestne županske volitve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.