Jože Hudeček pripoveduje o Jožetu Plečniku

Tokratni gost oddaje Plečnikova sporočila je bil legendarni Jože Hudeček, novinar, literat in kulturnik, ki je imel to srečo v življenju, da je Jožeta Plečnika prav zares poznal in se z njim tudi družil.

Trnovo, ki mu je Prešren dejal “kraj nesrečnega imena”, je bilo Plečnikovo domovanje in zatočišče. Družina Hudeček je stanovala dve hiši stran od arhitekta Plečnika. In tja je tik pred drugo svetovno vojno pod večer stekel tri letni Jože Hudeček, ki je potem s Plečnikom posedal na klopi in pil belo kavo, ki je bila kaj malo podobna tisti, ki se danes dobil v večini ljubljanskih lokalov.

Jože Plečnik je hišo na Karunovi kupil, ko se je vrnil iz Prage in po preuredil po svojim zamislih. A hkrati je imel izjemen smisel za ohranjanje preteklosti, med drugim je “odgovoren” za to, da se je ohranil zid rimske Emone.

Kakšen je bil Jože Plečnik? Jože Hudeček pravi, da niso bili samo pogovori, pač pa so bila tudi skupna molčanja. A ko je arhitekt govoril, je Jože Hudeček našpičil ušesa. Pripovedoval je tako, kot da pripoveduje sebi, a – danes pravi danes Hudeček – je bil mali Jože vzrok, da je Plečnik govoril in da se ni zdelo, da govori sam sebi.

V zadnjem delu pogovora z Jožetom Hudečkom smo se pogovarjali tudi o ideji, ki je vzniknila pred kratkim – da bi Plečnika beatificirali. Jože Hudeček meni, da za kaj takega ni potrebe – pa čeprav je velik del arhitektove ustvarjalnosti namenjen cerkvam in cerkveni opremi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.