Plečnik je imel smisel za humor

V današnji oddaji Plečnikova sporočila smo gostili Elizabeto Petrušo Štrukelj, muzejska svetovalko v Arhitekturnem muzeju Ljubljana, v drugem delu oddaje pa sta se nam v studiu pridružila tudi Matic iz Osnovne šole Poljane in Kaja iz Osnovne šole Prule, ki se bosta v kratkem s Plečnikom srečala tudi na Mega kvizu.


Tokratno gostjo Edito Petrušo Štrukelj smo v uvodu oddaje povprašali o Plečnikovi zgodovini. Mojster je bil sicer rojen v tesarski družini, njegov starejši brat Andrej je šel (kakor je bila navada) za duhovnika, in odločitev za arhitekturo je bila dokaj nenavadna, saj bi moral mojster prevzeti očetovo obrt.

V drugem delu pogovora je Andrej Pengov gostjo pobaral o Plečnikovi domnevni strogosti. Mojster je imel menda zelo prefinjen smisel za humor.

Kako je kaj takega in toliko, kot je to v enem življenju naredil mojster Jože Plečnik – sploh možno. Elizabeta Petruša Štrukelj odgovarja, da je bil Plečnik garač (danes bi verjetno dejali, da je bil deloholik), pojasnila pa je tudi, da je imel Plečnik sodelavce in pomočnike – ne samo arhitekte, pač pa tudi obrtnke, ki so ga spoštovali in katere je tudi mojster spoštoval.

V zadnjem delu tokratne oddaje Plečnikova sporočila sta se nam v studiu pridružila tudi Kaja in Matic, ki bosta sodelovala v Mega kvizu o Plečniku, ki ga skupaj z Arhitekturnim muzejem pripravljajo v Knjižnici Otona Župančiča. Kako torej otroci vidijo mojstra Plečnika?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *