26. FDF: 8 dni,19 celovečercev, 10 kratkih filmov

Če ni posneto, se ni zgodilo, je v naslovu uvodnika 26. Festivala dokumentarnega filma zapisal vodja filmskega programa v Cankarjevem domu Simon Popek; dogajalo se je, tudi zgodilo se je in bilo je posneto. Marsikaj. Na ogled je v treh ljubljanskih kinih.

Festival dokumentarnega filma, ki ga že šestindvajseto leto prireja Cankarjev dom, bo prikazal aktualen vpogled v raznovrstno svetovno produkcijo dokumentarnega filma. Po projekcijah bodo pripravili pogovore z domačimi strokovnjaki in filmskimi ustvarjalci; Na ogled bo 19 celovečernih dokumentarnih filmov in 10 kratkih, ki bodo prikazani v Cankarjevem domu, Kinodvoru in Slovenski kinoteki; Štirje filmi bodo dostopni na platformi VOD.

Začel se je v sredo z uradno otvoritvijo v Kosovelovi dvorani ter nagovori generalne direktorice Uršule Cetinski, vodje filmskega programa Simona Popka, direktorice Amnesty International Slovenija Nataše Posel in Maje Weiss režiserke otvoritvenega filma Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna; FDF, kakor ga  na kratko poimenujemo, bo trajal do prihodnje srede, 20_marca, ko bo znan tudi najboljši od petih filmov iz tekmovalnega programa, o čemer se bo odločala žirija v sestavi Lea Aymard, rojena Francozinja, ki kot snemalka, direktorica fotografije, trans aktivistka in še marsikaj živi in dela v Sloveniji, Urška Djurić, režiserka in scenaristka in Ayat Najafi, Irančan, filmski in gledališki režiser, ki dela v Berlinu.

Za nagrado Amnesty International se ob že omenjenem režiserke Weissove potegujejo še v francosko-britansko-ameriški produkciji Mož v črnem režiserja kitajskega rodu Wanga Binga, nemško-nizozemski Popolno zaupanje – kitajske režiserke Zhang Jialing, srbsko-slovenski Stekleničarji – Nemanje Vojinovića in Tišina razuma Kumjane Novakove v makedonsko-bosanski ustvarjalni zasedbi. 

To vse so dela, ki obravnavajo vprašanja človekovih pravic; Preostali filmi so razvrščeni v tri programske sklope – prvi je aktualni, družbeno kritični, v drugem so intimni in globalni portreti, v tretjem pa miti, ikone in mediji. Dokaj obsežna pa je tudi sekcija Retrospektiva z enajstimi filmi Nike Autor.

V pričujočem prispevku, ki ga je za Radio KAOS posnel in za objavo pripravil Andrej Pengov, je video zapis otvoritvenega dogodka. Za povrh pa objavljamo še kratek pogovor s Simonom Popkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *