Civilna družba močno vpeta v informacijsko sfero

Ob svetovnem dnevu informacijske družbe in 20-letnici uvedbe interneta

Kot smo včeraj že poročali, se je danes na ploščadi pred ljubljansko veleblagovnico Maximarket odvijala prireditev ob Svetovnem dnevu informacijske družbe in hkrati ob dvajseti obletnici začetka uporabe interneta v Sloveniji. Na prireditvi, ki sta jo organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije in inštitut Hevreka se je predstavilo dvajset organizacij, večinoma iz nevladnega sektorja, je za Radio KAOS povedal direktor inštituta Hevreka Andrej Jus. Častni gost prireditve je bil predsednik Državnega zbora Pavle Gantar, ki je bil pred več kot desetimi leti prvi slovenski minister za informacijsko družbo. Povedal je, da je bil v zadnjih dvajsetih letih, odkar na Slovenskem uporabljamo internet, dosežen velik napredek.

Informacijska družba sicer spada v domeno ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, a se po eni strani zdi, da bi bilo samostojno ministrstvo za informacijsko družbo danes morda celo bolj smiselno kot pred desetimi leti. Državni sekretar na MVZT Jozsef Györkös temu pritrjuje. Številni obiskovalci pred Maximarketom so danes lahko dobili edinstven pregled dogajanj na področju informacijske družbe, orodij, ki so jim na voljo in tudi neprijetnim situacijam, ki so jim lahko izpostavljeni ob nepravilni rabi interneta. Med obiskovalci pa so se našli tudi poslanci, denimo Zmago Jelinčič.

Ob dnevu informacijske družbe sta na sporedu tudi dve okrogli mizi z izjemnimi sogovorniki. Tista z naslovom Digitalna ekonomija 2.x bo jutri potekala v stavbi GZS na Dimičevi v Ljubljani in jo bo moderiral Vuk Ćosić, včeraj pa je v Cankarjevem domu potekala okrogla miza ob dvajseti obletnici interneta v Sloveniji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *