Družinski mijauzikl Obuti maček po Rozi – V Ljubljani in Kopru

Režiser mijauzikla Vito Taufer pravi, da so pravljice duhovna hrana prav za vse.

Koprodukcija Mladinskega gledališča in Gledališča Koper nam ob zaključku leta in začetku novega prinaša družinski mijauzikl Obuti Maček, otroško zgodbo, ki jo je za odrske deske omenjenih dveh gledališč priredil Andrej Rozman Roza. Glasba predstave za gledalce od sedmega do 107. leta je izvirno slovenska in jo podpisujeta Nana Forte in Jure Ivanušič. Premiera se je zgodila v prvi polovici decembra, v letošnjem letu pa lahko še ujamete ponovitve (v Ljubljani in v Kopru) Tauferjeve uprizoritve zgodbe o zvestem mačku, ki gospodarju pomaga s svojo iznajdljivostjo. Nekaj malega smo lahko ujeli tudi na tiskovni konferenci v začetku decembra.

direktor Mladinskega gledališča, Tibor Mihelič Syed glede zgodbe same poudaril, da gre za eno največkrat alteriranih zgodb o obutem mačku, kar je bila to na začetku ženska, in ki je nastala predvidoma v 16. stoletju, v Benetkah.  Andrej Rozman – Roza, avtor uprizorjenega teksta je povedal, da je njegova različica zgodbe izšla iz zgodb bratov Grimm, režiser predstave Vito Taufer pa je razložil, da so pravljice kot nekaj, kar se pripoveduje, same po sebi ne le za otroke, so za vse ljudi vseh starosti, saj so v bistvu duhovna hrana.

Obuti maček je zgodba o mlinarjevem sinu Maticu, ki po očetovi smrti kot dediščino dobi le »hišnega mačka Fritza«. A ta se kmalu izkaže kot neprecenljiv sopotnik, saj s svojo iznajdljivostjo Maticu pomaga, da osvoji srce simpatične kraljične Marjetice, premaga zlobnega grofa Brdavška, ki mu je obljubljena zamož, in na koncu zasede prestol.

V predstavi Rok Matek igra Mačka, Luka Cimprič Matica, Anja Drnovšek Marjetico, Ivan Rupnik kralja, Maruša Oblak kraljico ter Ivo Godnič Brdavška. K glasbeni strukturi predstave so prispevali še Jure Ivanušič, Uroš Maček, Vasko Atanasovski, Marja Stanič in Žiga Golob.

Prispevek sem za Radio KAOS pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *