Polsestra začenja turnejo po Sloveniji. V sredo zvečer prvič v Kinodvoru.

Damjan Kozole, režiser in soscenarist Polsestre: Ta film je komična drama... Govori o ljudeh, ki si ne znajo pokazati čustva naklonjenosti. Način, na katerega komuniciramo z drugo osebo, vedno izraža naše želje, strahove, frustracije. Kadar to počnemo na aroganten, agresiven način, po navadi le prikrivamo lastno ranljivost. In ravno zato gre, za dve odtujeni, ranjeni osebi, ki se morata v majhnem stanovanju v Šiški soočiti s svojo preteklostjo in sedanjostjo...To je film o sovraštvu in odpuščanju... In doda izkušnjo s portoroške premiere septembra 2019, ko mu je eden od domačinov rekel, da bi ta film moral videti vsak Slovenec, ker se pri vsakem od nas zanesljivo skriva (vsaj?) ena pol sestra. Ja, živimo v nevarnih časih, zato potrebujemo vsaj malce optimizma in nekaj humorja. Polsestra ju vsekakor ima.

Z režiserjem Damjanom Kozoletom smo se pogovarjali v torek popoldne, dan preden se v Kinodvoru začenjajo projekcije njegovega filma Polsestra. Soscenaristi filma so ob Kozoletu še Urša Menart in Ognjen Sviličić, direktor fotografije je Miladin Čolaković, oblikovalka scenografije Neža Zinajić, oblikovalka kostumov Katja Hrobat, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, montažerja Jurij Moškon in Atanas Geogijev, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Igor Popovski, direktor filma Mitja Kozamernik in producent Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo; Sredino projekcijo, ki sicer sodi v niz dogodkov s nskupnim naslovom Premiera slovenskega filma, to je dobre dve leti stara pobuda Cankarjevega doma in mestnega kina Kinodvor, da prirejata  slavnostne premiere namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma, so v Slovenskem filmskem centru označili kot premiero, no, slovensko premiero, kar sicer ne drži povsem a je to manj pomembno dejstvo, ki ga je natačneje pojasnil Damijan Kozole v pogovoru z Andrejem Pengovom.

Sicer pa je film doživel svetovno premiero v uradnem tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih; izjemno dobro sprejet, z reakcijami publike »na odprti sceni«  je bil tudi na sarajevskem festivalu, na portoroškem Festivalu slovenskega filma pa je doživel zares prvo slovensko javno predvajanje in – dobil vesno za najboljšo žensko vlogo, ki je pripadla eni od obeh glavnih igralk Lizi Marijini; Ob njej je v povsem enakovredni glavni vlogi nastopila tudi naša oktobrska sogovornica v oddaji A propos: Slovenska umetnost prek meja Urša Menart, za katero Kozole pravi, da je vlogo prve od pol sester prav tako odigrala sijajno. Zgodba o tem, kako jo je uspel prepričati, da prevzame to nalogo, je vsekakor vredna pozornosti in tudi o tem je tekel torkov popoldanski pogovor v našem studiu.

Nekaj negotovosti v tem pogovoru je povzročila statistika, saj smo zatrjevali, da je to njegov trinajsti film, on jih »prizna« samo enajst, ampak ja, ne ena ne druga številka nista dokončni. Zanesljivo… Če se še malo opremo na uradno sporočilo SFC ob začetku slovenske distribucije Polsestre v Kinodvoru in kasneje, po 16. januarju po vsej Sloveniji, omenimo, da je film posnet v slovensko-makedonsko-srbski koprodukcijo, poleg Vertiga iz Ljubljane so koproducenti Sisters and Brother Mitevski, Filmska hiša Baš Čelik in RTV Slovenija. Film je nizkocenovni, s stroški okrog 350.000 evrov, morda nekaj več… Govori pa o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani.

V Polsestri igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi; Film so sofinancirali Slovenski filmski center, Filmska agencija Severne Makedonije, Filmski center Srbije, program Ustvarjalna Evropa MEDIA, RE-ACT in Eurimages, ki je filmu podelil koprodukcijsko nagrado za razvoj projekta, s tehničnimi storitvami pa je sodeloval Filmski studio Viba film. V prispevku objavljeni fotografiji deh prizorov iz filma Polsestra na katerih sta obe glavni igralki, sta delo Urše Premik, posredovali pa sp jih iz PR službe SFC.

Comments are closed.