Tih vdih v MGL: krstna uprizoritev drame Nejca Gazvode, ki ni kriminalka

Eva Mahkovic, dramaturginja (pozveto iz gledališkega lista uprizoritve): Tih vdih je naseljen s skrajno verjetnimi liki našega časa. Marjan, Petra in Janez so milenijci, profesionalno gledano, luzerji, ki so se do točke v življenju, ko ni več dovolj biti obetaven, temveč je treba čez noč imeti stabilno, vzpenjajočo se kariero ter biti naenkrat na vrhuncu ustvarjalnosti in življenjskega elana, ko je treba biti političen, a hkrati za silo načelen, ko je treba čez noč pozabiti na ideale in sanjske službe..., ko se je čez noč treba znati znajti, upehali. Maja, ki je nekoliko starejša, se je takšnega neuspeha z jeklenim preživetvenim nagonom nekako rešila...

Večer, ki smo se ga še pred 27 leti veselili kot praznik, ki bi nam ob ustrezni kombinaciji z dopustom omogočil podaljšani vikend in ko je rostni dan slavila nekdanja država, bo tokrat v Mestnem gledališču ljubljanskem namenjen navdušenju ob novi premieri. V četrtek, 29_novembra 2018, bodo namreč na velikem odru krstno uprizorili dramo Tih vdih pisatelja, dramatika ter filmskega in gledališkega režiserja Nejca Gazvode; Gre za družinsko zgodbo, ki jo vzpostavi očetova nepričakovana smrt; In kot zapišejo v novinarskih gradivih ter v gledališkem listu, je to priložnost, da se sicer razmetana in odtujena družina znova zbere. Najmlajša hči se namreč odpravlja v študirat v Ljubljano, družina, vsi skupaj in vsak zase pa se trudijo biti njeni najboljši svetovalci, živlenjski mentorji, morda tudi dušebrižniki.

Vsi v družini imajo rojstna imena, ona pa je Tamala in pokaže se, da, kot se jim v gledališču zapiše »vidi preko dogajanja tukaj in zdaj«. Ta večer je njena zgodba, ki jo pripoveduje iz časa, ko ljudje okoli nje niso več tisto, kar so bili, nekaterih morda celo ni več.

Dramaturginja uprizoritve je Eva Mahkovic, za likovno podobo so poskrbeli scenograf Darjan Mihajlović Cerar, kostumograf Andrej Vrhovnik in oblikovalec svetlobe Boštjan Kos. Glasbo je napisal Laren Polič, lektorica pa je bila Maja Cerar. Nejc Gazvoda se k tej igri, ki je kljub oznaki, da gre za dramo, prav zaradi pretehtano oblikovanih likov in njihovih odnosov ter tudi sproščenih dialogov na trenutke na robu komedije, podpisuje tudi kot režiser… Tokrat prvič v dveh vlogah hkrati.

Po torkovi novinarski konferenci smo z njim posneli pogovor, ki smo ga začeli z vprašanjem, za katerega se zdi, da se mu ne moremo izogniti, ko govorimo s tem specialistom za odrske kriminalke. Je to morda tudi kriminalka? Ne, čeravno se začne s smrtjo (deset let prej).

V drami Tih vdih nastopajo Mirjam Korbar, Jure Henigman v vlogi Marjana, Ajda Smrekar, ki je oblikovala lik Petre, Janez je Matej Puc, Tjaša Železnik pa Maja. In tu sta še Katarina – zdaj nesporno in brez priziva »taglavna« v družini, ki jo upodablja Mirjam Korbar in že omenjena Tamala, novinka na profesionalnih odrskih deskah Lara Wolf, študentka 3.letnika AGRFT. Za Radio KAOS smo se pogovarjali z obema. Najprej smo govorili z mojstrico odrskih desk, dvakratno Borštnikovo nagrajenko, dobitnico skupinske (akademijske) Prešernove nagrade, Severejevo, Stopovo in Dnevnikovo nagrajenko Mirjam Korbar.

Naša zadnja sogovornica, v resnici pa prva vprašana je torej Lara Wolf. Seveda nas je najprej zanimalo, kako in kje so jo našli in odkrili ter kdo je za tem izborom, ki ima, kot pravijo naši – tokrat neomenjeni in tihi sogovorniki – prepričljiv igralski talent in velik potencial. Ja, pa dobre mentorje na akademiji.

Na novinarski konferenci pred krstno uprizoritvijo Tihega vdiha sem bil, za Radio KAOS, kakopak, Andrej Pengov. V prispevku objavljene fotografije so delo Petra Giodanija. Na svidenje v MGL in na www.radiokaos.info!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *