Kako je mirovnik Janez Janša postal zagovornik vojske

V Mazzinijevi Nemški loteriji poštarji ubijajo s pismi

Pri Študentski založbi so danes predstavili pet novih knjig, ki bodo gotovo takoj našle prostor na marsikateri nočni omarici. Verjetno bo največ poljudnega zanimanja požela knjiga Rojstvo slovenske demokracije iz duha državljanske vojne Milana Balažica, dolgoletnega profesorja politologije in aktualnega predstavnika za medije ministrstva za zunanje zadeve. V njej Balažic raziskuje dogodke v obdobju okoli prvih demokratičnih volitev in jih ponovno umešča v kontekst.

Aksinija Kermauner se že vrsto let ukvarja z izobraževanjem slepih in slabovidnih. Zanimalo jo je, kako oni doživljajo slepoto. Rezultat poskusa, fenomenološkega pristopa v katerem je bila osem dni slepa, je knjiga Na drugi strani vek

Miha Mazzini je pisatelj in scenarist, ki je zelo verjetno so-odgovoren za preporod slovenskega filma. Pa tudi za preboj sodobne slovenske beletristike. Njegov prvenec Telesni čuvaj je izšel prav pri Študentski založbi, danes pa je predstavil svoj peti roman pod okriljem te založbe. Idejo za Nemško ruleto je dobil na neki scenaristični delavnici v Sarajevu. Če Mazzini danes velja za veterana, pa je Tina Vrščaj podpisala svoj prvenec Zataknjena v pomladi, za katerega sama sicer pravi, da ni ljubezenski roman, ki se deloma dogaja tudi na Islandiji.

Lado Kralj je ena najbolj karizmatičnih osebnosti slovenske novejše teatrske zgodovine: bil je akter in osmišljevalec pristopov, ki so približali naše odre inovativnim iskanjem po svetu. V knijgi Kosec koso brusi je zbral pet kratkih zgodb, med katerimi je ena prvič objavljena. Dodajmo še, da bodo cse danes predstavljene knijge podrobneje predstavili tudi na prihajajočem festivalu Fabula. Tako je urednik založbe Mitja Čander povedal na današnji novinarski konferenci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *