KASAČI ZAČENJAJO SEZONO V LJUTOMERU

Dr. Henrik Gjerkeš, predsednik KZS: Naša prioriteta je širša prepoznavnost, kar želimo doseči tudi s pomočjo medijev. Na tem področju je bilo že nekaj narejeno v preteklosti, predvsem na področju najmlajših z uvedbo dirk s poniji, lani pa smo tudi poskrbeli za neposredni televizijski prenos kasaškega derbija. Viktor Dolinšek, predsednik KK Stožice: Za uspešno delo je nadvse pomembna primerna infrastruktura. Ljubljanski hipodrom mora postati glavni kasaški objekt v Sloveniji z 20 do 30 tekmovanji v sezoni... Letos v Stožicah letos načrtujejo štiri do pet tekmovanj, od tega dve večji – 12. maja dirke z osrednjo točko Pokalom mesta Ljubljane in dogodek leta 7. septembra z največjo dirko v Sloveniji, derbijem, na katerem si želijo vsaj 5000 gledalcev. Janko Slavič, predsednik največjega in najstarejšega slovenskega kasaškega kluba Ljutomer: Prva dirka se začne pri nas, kot po navadi na velikonočni ponedeljek. S tem obeležujemo 145 let od prvih kasaških dirk... V počastitev te častitljive obletnice bo slovenska vinska kraljica Meta Frangež na ljutomerskem hipodromu zasadila potomko najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta. Najpomembneje pa je, da se reja slovenskih kasačev se izboljšuje, za kakovost tekmovanj in uspešno rejo pa je dobro, da so prihajajo tudi konji iz tujine.

Zahteva za večjo prepoznavnost kasaškega športa v Sloveniji je bil glavni vsebinski poudarek na predstavitvi letošnje sezone, ki se uradno začenja na velikonočni ponedeljek na hipodromu v Ljutomeru. O tem sta na novinarski konferenci, dve kasaški dolžini proč od ljubljanskega hipodroma, minuli četrtek podrobneje govorila dr_Henrik Gjerkeš, ki je že ali šele, kar je komu bolj prav, leto dni novi predsednik Kasaške zveze Slovenije in Ivo Milovanovič, novinarski in uredniški kolega, poznavalec mnogih športov ter mojster poročanj in neposrednih prenosov; Poslej, pravzaprav približno enako dobo kot novi predsednik, tudi več kot dobrodošla moč pri promociji tega lepega in plemenitega športa; Oba sta posebej podčrtala željo kasaške organizacije, da si kljub marsikateremu dosežku in preboju v preteklih letih in sezonah, če omenimo zgolj povečano obiskanosti spletne strani in ostalih medijskih dogodkov – predvsem posnetkov kasaških tekmovanj na lokalnih televizijah, želijo doseči več pozornosti in glasnejši odmev v slovenski in mednarodni športni javnosti predvsem pa v gospodarskem okolju – seveda in predvsem tudi s pomočjo medijev.

Prvo kasaško tekmovanje te sezone bi moralo biti v Stožicah že prvo nedeljo v aprilu a so ga zaradi objektivnih razlogov odpovedali, tako da se letošnja sezona, kot že rečeno, začenja ta praznični ponedeljek v Ljutomeru; K pogovoru, v katerem smo želeli zvedeti kaj več o minuli tekmovalni sezoni in po uspešno izpeljani slavnostni akedemiji v začetku februarja, predvsem pa o pripravah na novo sezono smo, posebej za Radio KAOS, povabili predsednika Kasaške zveze Slovenije dr_ Gjerkeša ter dva člana upravnega odbora zveze Viktorja Dolinška iz Stožic in kasaškega veterana Janka Slaviča iz Ljutomera. S posebnim razlogom in tudi z vprašanjem zakaj so spremenili prvotni načrt in odpovedali prvo kasaško tekmo letošnje sezone Stožicah ter tako prepustili primat začetka sezone Ljutomerčanom, smo pred našo kamero in mikrofon kot prvega povabili predsednika stoženskega kluba g. Dolinška.

Že v uvodu tega prispevka smo navedli kar nekaj razlogov za pogovor s predsednikom zveze dr. Henrikom Gjerkešem, vendar nas je najprej zanimalo, kakšne so njegove izkušnje prvega leta po prevzemu predsedovanja, v nadaljevanju pa seveda tudi o vsem najpomembnejšem ob začetku nove tekmovalne sezone.

Prva dirka, pravzaprav kar prvi pravi kasaški dogodek letošnje sezone je, kot že rečeno, na sporedu na velikonočni ponedeljek v Ljutomeru. Čaka nas osem dirk, šest tistih pravih, kot smo jih vajeni na vseh tekmovanjih v sleherni sezoni in dve posebni: prva, ki bo pravzaprav dirka »nič«, nula, in tista z zaporedno številko šest, ki bo tako pravzaprav sedma, sta zastavljeni dokaj nenavadno. Tista z oznako nič, je poskusni tek na 2.100 metrov, sedma, tista z zaporedno številko šest pa promocijska dirka ponijev, ki so v bližnji preteklosti postale že kar običajno neuradno tekmovanje najmlajših voznikov sulkijev. Več o tem pa v pogovoru s predsednikom KK Ljutomer Jankom Slavičem.

Za konec prispevka, ki sem ga za Radio KAOS posnel in pripravil za objavo Andrej Pengov in pri tem uporabil tudi uradne fotografije z nedavne novinarske konference KZS, pa še tale zanimivost: Športna Loterija je za to sezono pripravila nadgrajeni projekt konjskih stav, kot so jih sicer uvedli lani; predstavil ga je gospod Primož Poeshl, ki je podaril, da želijo na ta način mnogim privržencem, igralcem športne loterije tudi na ta način približati kasaški šport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *