Najboljši aforizem moje mame – sem jaz (Žarko Petan)

Urednica Nela Malečkar, ki v Založbi Mladinska knjiga skrbi za knjižne novosti slovenskih avtorjev, je danes ob sodelovanju avtorice, avtorjev in dveh zaprisežencev slovenske knjige, predstavila pet novih knjig.

Knjigo Konci in kraji, ki so jo uvrstili v zbirko Spomini in izpovedi, je napisala Ifigenija Simonović. Pravzaprav gre za več kot dve tretjini skrajšan opus esejev, ki so nastajali za rubriko Nove revije Sprotnosti. To pisanje je nastalo iz nuje po ohranitvi živega stika s slovenščino, saj je 15 let živela v tujini. In prav od tam, z njenih in njunih – s pokojnim soprogom Veseljkom – pohajkovanj in prepotovanj po Londonu, Ljubljani, Dunaju, Benetkah, New Yorku, Tokiu ter Škotskem, Irskem in Kanadi so se v pisanje zlili njeni posebni pogledi na svet, pogledi, »ki vse izrečejo in ki ne lažejo«, kot je na zavihku njene knjige zapisala ena od dveh – v uvodu omenjenih knjižnih zaprisežencev – Manca Košir.

Drugi, ki je bil danes tudi tam, v Jazz klubu Gajo, pa tokrat ni bil med avtorji, saj je bil le tisti, ki je uredil Pasje bombice, jubilejno zbirko aforizmov Žarka Petana, pa je bil profesor Denis Poniž. V spremni študiji je zapisal, da sme Petana brez najmanjše slabe vesti imenovati Prvo žlahtno pero slovenskega aforističnega pisanja. Saj, kot zapiše Petan, »Če mački, stopiš na rep, tudi zalaja.« In mi smo, posebej za Radio KAOS stopili na rep aforistu Žarku Petanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.