Otvoritev 71. Festivala Ljubljana s Srečnim dnem v Poletni noči

Domiceljeve skladbe bodo na letošnji Poletni noči zaigrali in zapeli Big Band, Simfonični orkester RTV Slovenija, Mladinski pevski zbora RTV Slovenija ter Alenka Godec, Alfi Nipič, Anika Horvat, Damjana Golavšek, Dominik Kozarič, Gojmir Lešnjak-Gojc, Hamo, Helena Blagne, Jan Plestenjak, Lara Baruca, Marko Vozelj, Mitja Ferenc, Neisha, Nina Pušlar, Nina Strnad, Nuška Drašček, Saša Lešnjek, Simona Vodopivec Franko, Tinkara Kovač, Tokac, Tomi Meglič in ja, tudi Tomaž iz znamenitega leta 48, tudi. Voditeljica večera bo Miša Molk.

Sredi minulega tedna so z novinarsko konferenco Pod pergolo v Križankah v slovenski medijski prostor in v ljubljansko poletje poslali sklepna sporočila pred začetkom letošnjega 71. Ljubljana Festivala. Slavnostno se bo začel na Kongresnem trgu v torek, 20_junija zvečer, ko bodo pod taktirko dirigenta Patrika Grebla ter v izvedbi Big Banda, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija in priznanih slovenskih izvajalcev priredili zdaj že tradicionalni gala koncert Poletna noč; Tokrat mu, kot hommage – ali kot bi njemu z izjemno britansko izkušnjo bolj »sedlo« – tribute to – dodali sonaslov Srečen dan, s čimer opozarjajo na izjemen avtorski opus glasbenika Tomaža Domicelja.

Snovalci programa otvoritvenega koncerta so zapisali, da so spevne melodije – od bluesa in romantičnih popevk do punkovsko ter rapersko obarvanih skladb, skupaj z vrhunskimi aranžerskimi sodelavci, značilnosti za ustvarjalnost Tomaža Domicelja. Pronicljivost, angažiranost, humor – včasih bridek ali črn – domačna sodobna besedila, pa so nekakšna Domiceljeva stalnica, ki pravzaprav preseneča že več kot petdeset let. Marsikatera izmed kantavtorjevih skladb ni bila nikoli na nobenem festivalu niti na kakršnikoli lestvici popularnosti, a se je vseeno prijela in ostala do danes, bodisi v njegovi ali kakšni drugi izvedbi.

Voditeljica večera Miša Molk je znana po svoji sposobnosti sodelovanja z občinstvom in ustvarjanja udobne in prijetne izkušnjo spremljanja dogodkov, ki jih povezuje. Zaradi svojega strokovnega znanja v intervjujih in moderiranju pogovorov je postala iskana voditeljica različnih dogodkov in javnih forumov. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim prestižnega Viktorja za najboljšo televizijsko voditeljico.

Pod pergolo so ob Darku Brleku, direktorju Festivala Ljubljana in že omenjenih Tomažu Domicelju in dirigentu Patriku Greblu na novinarski konferenci sodelovali tudi Miljenko Puljić, ravnatelj zagrebškega gledališča Komedija z Bugo Marijo Simić in Igorjem Drvenkarjem, Lepotico in Zverjo iz istoimenskega muzikala, ki bo v Križankah na sporedu 3., 4., 6. in 7. julija ter koreograf in šef baleta v mariborskem gledališču Edvard Clug, ki je predstavil za 22. junija napovedano in sicer že razprodano baletno predstavo na Orfovo glasbo Carmina Burana.

Napovedali so tudi predstave in dogodke ob večerih do konca junija. (Podrobnosti so v besedilu na spletni strani www.radiokaos.info.) Tako bo že v četrtek, 22.junija,  teden dni po premieri v »depandansi« novomeškega APT, to je v Galeriji Božidar Jakac, v Kostanjevici na Krki, namreč prav tam, festivalska izvedba dela Marguerite Duras Zamaknjenost Lol V. Stein, za katero je znameniti psihoanalitik in filozof Jacques Lacan označil kot utelešenje teorije o nedosežni ljubezenski želji. Režijo podpisuje Matjaž Berger.

Večer potem bo ljubljanski Mini teater v Križevniški cerkvi v režiji Ivice Buljana uprizoril Albeejevo Kdo se boji Virginie Woolf?, od 26. do 30. junija pa se bodo v Križankah zvrstile uprizoritve nadvse pričakovane katalonsko španske skupine La fura dels Baus s svetovno premiero Biti ali ne biti in že videno predstavo Pastorala za planet.

Opozorili so tudi na zdaj že uveljavljeni promocijski pristop Festivala Ljubljana, ki bo z mladimi glasbeniki in obiskovalci – potniki na ljubljanskih »bateau mouche« v dneh med in 28. in 30. junijem plul po glavni mestni reki in ki so ga naslovili z Ljubljana festival na Ljubljanici. Morda lahko v prihodnje pričakujemo kak tak podoben, zanimiv in domiseln podvig tudi na Savi ali Gradaščici.

Dogajanje Pod pergolo je posnela Urška Pengov Bitenc, za opremo s festivalskim gradivom in objavo pa sem poskrbel Andrej Pengov. Na svidenje na Kongresnem trgu, v Križankah in povsod tam, kamor vas to poletje vabi Festival Ljubljana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *