Otvoritveni film 34.Liffa bo Bjelogrličev Varuhi formule

V šestih ljubljanskih kinodvoranah – Linhartovi in Kosovelovi v CD, Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Kinu Bežigrad in tokrat tudi v Dvorani AGRFT, ki nadomešča opuščeno Komuno ter v Mariboru, Novem mestu in Celju si bodo filmoljubci lahko v 12 dneh ogledali 86 celovečercev in tri sklope kratkih filmov.

V prvem delu posnetka z uvodne novinarske konference 34_Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, ki mo ga pred dnevi že objavili, sta nastopila programski direktor Simon Popek in Juca Bonaca; prvi je prestavil tekmovalno sekcijo Perspektive in vedno dražljive Predpremiere, Bonaca pa se je osredotočila na Evropo na kratko, na tri sklope kratkega filma torej;

Tokrat ob Simonu Popku nastopata še Petra Slatinšek iz Kinodvora – Mestnega kina, ki je predstavila otroško sekcijo Kinobalon in Igor Prassel iz Kinoteke, ki je pripravil izbor filmov za sekcijo Retrospektiva, ki je posvečena Francescu Rosiju in italijanskemu političnemu filmu. Popek pa je za sklepni del predstavitve vsebine tokratnega Liffa izbral metodo poudarkov; iz preostalih petih, še ne predstavljenih sekcij: Kralji in kraljice, Panorama svetovnega filma, Argentinski film v Fokusu in Jadranska mreža festivalov je sestavil upoštevanja vreden izbor.

Otvoritvena projekcija 34. Liffa, ki se začne čez teden dni, bo Bjelogrlićev Varuhi formule, po podelitvi nagrad pa bodo kot sklepni dogodek večer pred dejanskim zaprtjem festivala predvajali Almodovarjev Čuden način življenja. Kot je že vsa leta v navadi tudi otvoritveni dogodek ni dejansko prva festivalska projekcija, saj bodo v vseh šestih dvoranah s festivalskim programom v sredo, 8.novembra že, sredi popoldneva predvajali prve filme.

In še vse festivalske nagrade: Vodomec, nagrada režiserju najboljšega filma Perspektiv po izbiri mednarodne žirije, ki jo podeljuje glavni pokrovitelj Telekom Slovenije d.d.; Nagrada FIPRESCI -mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev; Nagrada za najboljši kratki film – podeljuje EIS d.o.o.; Nagrada žirije Art kino mreže Slovenije; Nagrada občinstva – Zmaj in Nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Upoštevanja in udeležbe vreden je tudi pester Spremljevalni program; Že 8. novembra, bo med 17.  in 19. uro Delavnica piksilacije; teden dni kasneje, 15. novembra, od 17. do 19. ure bo Delavnica igranega filma; v četrtek , 9. novembra, po projekciji filma Pošast Hirokazuja Koreede (začetek ob 17.30) bo Multimedijski center RTVS v pogovoru z gosti načel vprašanje medvrstniškega nasilja. Mojstrski delavnici v četrtek, 9. in v soboto, 11.novembra bosta Dragan Bjelogrlić scenarist, režiser, igralec in producent ter Hanna Slak, slovenska režiserka govorila o njunem ustvarjalnem opusu in o izkušnjah v tujem produkcijskem okolju. V torek, 14. novembra, bo strokovno srečanje Onkraj filmskega plakata – Iskanje novega modela celostne promocije filma v kinih; istega dne bo tudi delavnica #we_do! Za preprečevanje zlorab in drugih oblik diskriminacije v filmski industriji Predstavitev primera dobre prakse avstrijskega svetovalnega centra #we_do! in razprava o tem, kako lahko v Sloveniji sodelujemo pri ustvarjanju bolj vključujočega okolja v filmski industriji. V četrtek, 16. novembra, pa pripravljajo Okroglo mizo  O filmskem prevajanju na festivalih; sreda 15. novembra pa bo namenjena javnemu posvetu ob izidu Angleško-slovenskega slovarja avdiovizualnega besedišča.

S 34.Liffom se za Radio KAOS ukvarjam Andrej Pengov. V prihodnjih dvanajstih dneh še kdaj na svidenje v eni od šestih ljubljanskih kinodvoran z Liffovim programom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *