Predstavitev izdaj 2020 pri Mladinski knjigi Založbi

Program izdaj za leto 2020 pri Mladinski knjigi Založbi.

Nekaj dni nazaj sta nam Andrej Ilc in Tatjana Cestnik predstavila program leposlovja in priročnikov pri Mladinski knjigi Založbi za leto 2020 in na tiskovni konferenci izpostavila nekaj naslovov. Uvodoma je spregovoril Bojan Švigelj, direktor Mladinske knjige in podal nekaj statističnih podatkov. Leto 2019 je MK zaključila uspešno, avtorji s katerimi sodelujejo so v tem letu prejeli mnogo nagrad, tako pisateljskih kot tudi za umetniške ilustracije. Podaril je še, da so na področju učbenikov stopili v korak s časom in da razvijajo digitalni dostop do vsebin.

Nato je besedo prevzel Andrej Ilc in predstavil leposlovna dela, predvidena za izdajo v letu 2020. Začel je z otroškim leposlovjem in prevodnimi ter izvirnimi slikanicami, nato se je posvetil leposlovju za mladino: Najprej je predstavil avtorja več kot 150  pravljic, v slovenščino jih je prevedenih kakšno polovica, ne dosti več. Ker Hansa Christiana Andersena že več kot 20 let beremo prevedenega iz Danščine, bodo letos pri Mladinski knjigi Založbi izdali posebno izdajo zlatih Andersenovih pravljic – na podoben način, kot so to naredili pred leti z Grimmovimi pravljicami. Torej, izšlo bo 50 pravljic z ilustracijami cele kopice slovenskih ilustratorjev.

Med prevodnimi slikanicami je Ilc izpostavil slikanico Judit Kerr, Tiger, ki je prišel na čaj. Ilc izdajo te knjige razume kot pomah založbe Brexitu, sicer pa je povedal, da je slikanica doživela res mnogo razlag, a avtorica je ostala neomajna: gre za tigra, ki je prišel na čaj. Med nadaljevankami za otroke je izpostavil Enci benci na kamenci, izdaje, ki jih je v glavnini ilustriral Zvonko Čoh. Ilc pravi, da je to ena bolj znamenitih franšiz, saj obsega ta serija že 4 knjige, ki predstavljajo avtohtono izročilo.

Nadaljeval je s Trio Golaznikus Andreja E. Skubica. Lani je avtor dobil nagrado Večernica za najboljšo mladinsko knjigo. Predstavil je tudi Terrya Pratchetta in njegovo knjigo Miceno svobodno ljudstvo ter knjigo Daniela Penacca, s knjigo Ernest in Celestina. O tej zgodbi obstaja tudi animirani film.

Nato je predstavil letošnjo dobitnico Modre ptice, Simono Semenič z njenim delom, trenutno še naslovljenim Skrivno društvo KRVZ.

Z izjemno knjigo portretov žensk, ki so zaznamovale slovenski prostor, v sliki in besedi je urednik zaključil predstavitev načrtovanih izdaj za mladino. Knjiga je popolnoma slovenski projekt, ki se sicer zgleduje po svetovnih trendih. Zbranih je 50 portretov slovenskih žensk, ki so svojim pionirskim delom pomembno zaznamovale slovenski prostor. V nadaljevanju je s predstavitvijo biografije o Francetu Bevku prešel na načrtovane izdaje za odrasle. O Bevku pa je povedal, da sta bila s Kristino Brenkovo, soustanoviteljico in prvo urednico Mladinske knjige, izjemna prijatelja.

Sicer leposlovne knjige za odrasle, ki bodo izšle pri Mladinski knjigi Zložbi v letu 2020, štejejo približno 53 naslovov, izmed katerih pa jih je urednik nekaj, poleg že omenjene biografije, še izpostavil, in  bodo izšla med drugim v zbirkah Nova slovenska knjiga, Kultura, Kapučino in Roman.  Po vrsti predstavljene knjige so bile Aleša Bergerja, tudi nekdanjega urednika Mladinske knjige. Vicmaher predstavlja vaje v slogu. Predstavil je tudi sicer v francoščini napisano zadnjo knjigo Brine Svit, Nove definicije ljubezni. 10 zgodb, ki jih povezuje tema ljubezni, bo avtorica sama prevedla v slovenščino. Ilc je nadaljeval s predstavitvijo knjige o Radiu Študent, poudaril pa je Strast do nevednosti, oboje iz Zbirke kultura, ki bo izšla  približno v istem času kot angleški izvirnik – jeseni. Seveda gre tu za knjigo Renate Salecel.

Nato je Ilc predstavil knjigo za katero pravijo, da je bolj ameriška, kot večina ameriških knjig, ki so bile napisane in se dogajajo v Ameriki, čeprav se ta knjiga dogaja na Kamčatki. Prestavitev zbirke Kapučino sta dopolnila predstavitev knjige Ljubezen v krizi in Izginjajoča zemlja.

V sekciji roman je bil predstavljen slovenski Goncourt (izbor študentov francoščine izmed vseh Goncourtjevih nominirancev), David Diop, z romanom Več kot brat. Predat vil je še pet knjig Patricu Melrosu, dela Edwarda St. Aubina. Predstavljen je bil še zadnji roman Harukija Murakamija.

Za zaključek je jagodni izbor priročniškega programa predstavila Tatjana Cestnik, vodja knjižnega založništva. Poudarila je, da bo letos izšla monografija o Michelangelu, pa tudi o Botticelli-ju. V priročnikih iz domačih logov bomo lahko brali o čuječnosti ter o tem, kako je posvojit otroka (Zakaj srce bije v dvojini), stari znanci Mladinske knjige, kot je  Jorge Bucay pa nas bodo med drugim  naslavljali z problematiko staršev in otrok ter njihove interakcije. Našli boste studi vodnike po Sloveniji in knjige s podrobnejše opise različnih krajev  v tujini, seveda bodo izšla tudi kuharska navodila ter knjige z izzivi in zgodbami za otroke.

Za Radio Kaos sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *