Razkošje mehurčkov na Valentinovo, 7. Salon penin v Slonu.

Rado Stojanovič, podjetje Radost, ustanovitelj Salona penečih vin Ljubljana: Pričakujemo novega pridelovalca šampanjcev iz francoske Champagne, ki bo zanesljivo navdušil obiskovalce; poleg 40 domačih vinarjev s peninami se bo 7. Salona udeležilo tudi nekaj novih pridelovalcev iz tujine, štirje pa pridejo tudi iz Hrvaške. Soočenje vin in vinarjev bo zanimivo ogledalo za obe strani. Dr. Nina Levičnik, sommelier, ustanoviteljica Salona penečih vin Ljubljana: Naše izkušnje s Salonom v Zagrebu, kjer je decembra potekalo tudi ocenjevanje penin za 7. Salon, so vsekakor nad pričakovanji; tudi zato bo zanimiva delavnica z naslovom Slovenija & Hrvaška – prijateljstvo v kozarcu mehurčkov. Pripravili pa smo tudi delavnico Kruh in (peneče) vino. Kruh z drožmi in različnimi okusi… Presenečeni boste, kako se nekateri okusu skladajo in začarajo dušo in telo

Pred sedmimi leti so začeli obotavljajoče, vendar je somelier in novinar Jože (Rozman) Rada (Stojanoviča) bodril, naj vztraja; Težko je z gotovostjo trditi, da se je splačalo; In če se je, komu zares? Stojanoviču in dr. Levičnikovi, glavnima organizatorjema ali morda vinarjem, tistim dvestotim ali morda celo štiristotim slovenskim peninarjem; Še najverjetneje, kot zapišeta slednja dva, številni anonimni publiki, ljubiteljem čarobnega sveta iskrivih mehurčkov; Kakih petsto od te množice jih pričakujeta tudi tisto Valentinovo popoldne v prvi etaži Hotela Slon.

Kakor koli že, pred nami je Sedmi salon penečih vin Ljubljana, ki bo kot del mednarodne mreže Salon of Sparkling Wines, v petek, 14. februarja popoldne ponudil na ogled in v pokušino 120 penečih vin, ki so jih pridelali zvečine slovenski vinarji. Vseh, ki se bodo predstavili, bo nekaj več kot 40, nekaj jih bo tudi iz tujine.

Program in potek Salona so organizatorji iz podjetja Radost pred dnevi predstavili prav v Hotelu Slon. Naš sogovornik je bil  Rado Stojanovič.

Sestavni del salona bosta dve tudi delavnici – Kruh in (peneče) vino ter Slovenija & Hrvaška – prijateljstvo v kozarcu mehurčkov – in seveda že tradicionalno tudi tri vodene degustacije. Veliko mednarodno ocenjevanje penečih vin, ki je bilo zaradi več promocijskih možnosti izvedeno že decembra je bilo prvič v Zagrebu.

Najvišje ocenjena vina 7. Salona penečih vin Ljubljana pa so med belimi penečimi Isteničev Prestige extra brut, letnik 2013, Penina vintage, 2011, vinarstva Zlati grič, in Muscat, brut, 2010, vinarstva Vina Kauran. Med penečimi roséji pa je bila najboljša Penina Joker Zara, brut, 2016, Vina Kozinc, sledita pa ji vipavska Penina rosé, brut, 2017 in briška Donna Regina Brut Rosé, 2016, vinarstva Čarga | Since 1767.

Za 7. Salon penečih vin in Radio KAOS  sem prav tam, v Hotelu Slon, kak teden prej vadil Andrej Pengov.

Comments are closed.