Predstavitev slikanic pri Mladinski knjigi

Pri Mladinski knjigi predstavili slikanice Drevo (besedilo Tomaž Pengov, ilustracije Polona Lovšin), Pridite, pomlad je tu (besedilo Vera Albreht, ilustracije Polona Lovšin), Nala (besedilo Ana Kalin, ilustracije Maša Kozjek), Nagajivi škratki (besedilo Barbara Menart Senica, ilustracije Ana Košir), Pametna psička Sonja (besedilo Andrej Usačov, prevod Breda Rajar, ilustracije Jevgenij Antonenkov), Špelca (besedilo Nadine Robert, prevod Ana Barič Moder, ilustracije Maja Kastelic) in Obisk (besedilo Gaja Kos, ilustracije Ana Zavadlav)

Nekaj dni nazaj so pri Mladinski knjigi izdali sedem novih slikanic. Predstavljene so bile Drevo, Nala, Nagajivi škratki, Pridite, pomlad je tu, Obisk, Špelca in Pametna psička Sonja. Najprej so predstavili knjigo Drevo, slikanico, ki jo je narisala Polona Lovšin, besedilo slikanice pa je istoimenska pesem Tomaža Pengova

Tiskovno konferenco je vodila urednica Irena Matko Lukan, ki je razložila, da bi bilo letos 70 let Pengovovega rojstva in da so v Mladinski knjigi sklenili da se mu poklonijo na način, da objavijo kakšno njegovo pesem in tako njegova besedila približajo tudi najmlajšim. Likovni urednik Pavle Učakar je razložil, da se je pri odločitvi, kdo bo slikanico ilustriral, takoj odločil za Polono Lovšin, saj to besedilo pušča ogromen prostor za ustvarjanje. Avtorica slikanic Lovšin pa je povedala, da je neštetokrat poslušala to in tudi druge pesmi pokojnega kantavtorja, da bi se čim bolj vživela v zgodbo, ki jo je risala.

Polona Lovšin je z risbami opremila tudi naslednjo predstavljeno slikanico in sicer Pridite, pomlad je tu. Gre za slikanico Vere Albreht, katere omenjeno delo je predstavila pranečakinja, gospa Alenka Župančič. Župančič je izpostavila, da je njena prateta objavljala pesmi in uganke, ki so del predstavljene knjige, o vsebini katere so potekala težka pogajanja, od leta 1923 in do zaključka ustvarjalne poti.

Tiskovna konferenca se je nadaljevala z za slovenske razmere drugačno slikanico. Urednica Mladinske založbe je predstavila zgodbo črnopolte posvojene deklice, ki jo je na podlagi lastnih izkušenj ustvarila Ana Kalin. Maša Kozjek, ilustratorka knjige je je izpostavila, da v zgodbi ni vse povedano, zato je skušala ta del vsebine prikazati v slikah. Posebnost so tudi zbrane pesmi Barbare Menart Senica, ki so jih mladi bralci tudi že spoznali v revijah Cicido in Ciciban.

Nato sta na vrsto prišli dve prevodni slikanici Pametna psička Sonja, slikica ruskega avtorja Andreja Usačova, ki jo je ilustriral Jevgenij Antonenkov. Naslednji prevod slikanice pa je ilustrirala Maja Kastelic. Besedilo za slikanico Špelca je ustvarila Nadine Robert. Ilustratorka Kastelic je bila izjemno vesela prevoda Ane Barič Moder in povzela vsebino zgodbe, ki ponovno govori o drugačnih otrocih in ravno tako daje iztočnico za pogovor.Zadnja predstavljena knjiga je Obisk, prvo izvorno delo poznavalke otroške književnosti Gaje Kos. V tandemu z ilustratorko Ano Zavadlav sta ustvarili svežo in zabavno slikanico.

Torej, bera na novo predstavljenih slikanic Mladinske knjige je kar obsežna in pestra. Zato verjamemo, da bodo vsaj kakšna izmed njih našla svoj novi prostor na otroški knjižni polici. Za Radio KAOS sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *