The King is back; Miha Kralj, pionir ambientalne glasbe po 37 letih odzvanja v Vzporednem zrcalu

Miha Kralj, pionir slovenske ambientalne muzike, ki ji še vedno, zdaj zveni to že dokaj netočno, rečemo elektronska, bo v četrtek, 6.aprila v Kinu Šiška koncertiral ob izidu nove plošče. Četrti album je naslovil Paraller Mirror. Menda se je pisalo leto 1978; z njegovim ansamblom Prah je igral slovenskim izseljencem v Nemčiji, ko ga je novinarka Neva Železnik opozorila na podobnost z glasbo Jeana Michella Jarra, za katerega Kralj takrat še ni vedel, je pa pred tem že izdal znamenito Andromedo; v Jugoslaviji je bilo prodanih 21.000, v Sovjetski zvezi pa 100.000 izvodov tega albuma.

Dva dni manj kot leto je Miha Kralj mlajši od znamenitega Jeana-Michela Andréa Jarra, svetovno znanega francoskega mojstra elektronsko-plesne glasbe, ki je bil doslej že dvakrat nominiran za Grammyja; po njem so Kralju rekli kar jugoslovanski Žan-Miš-Žar; In leta 2016 sta se pred Jarrovim koncertom v Stožicah tudi spoznala; Miha Kralj je bil in ostaja pionir elektronske glasbe v Sloveniji in na območju nekdanje SFRJ, kar je pravzaprav preskromna zamejitev, saj bi to označbo zlahka razširili na Srednjo in Vzhodno Evropo.

V tednih pred koncertom v Šiški, pred tem ni koncertiral vsaj že pet let, je izdal album Vzporedno ogledalo, Parallel Mirror, njegov četrti. Po odmevnem prvencu Andromeda na prehodu iz 1980 v 81-to, ki je postal uspešnica z več kot 21 tisoč prodanimi izvodi na območju nekdanje Jugoslavije, je do leta 1985 izdal še dva Odyssey in Electric Dreams, v letih potem pa je komponiral glasbo za druge izvajalce, ustvarjal za gledališke odre, film in televizijo.

Nekaj dni pred koncertom v Kinu Šiška smo ga obiskali v njegovem studiu, pravzaprav ateljeju, kjer se sporazumevata in sooblikujeta zemeljsko vesolje in vesoljska zemljina zvoka. Ni tako daleč, kot se zdi; le lučaj proč od podrožniškega okljuka Glinščice. Z njim sem se, posebej za Radio KAOS, pogovarjal Andrej Pengov. Fotografiji s priprav na prepovedani koncert na Trgu revolucije leta1983 in s srečanja Jeanom-Michelom Jarrom v Stožicah leta 2016 sta povzeti s spletne strani www.mihakralj.com, fotografije in posnetki v studiu s snemanja pričujočega intervjuja pa so produkcija Radia KAOS. Ob koncu prispevka objavljamo sklepni del skladbe Space Butterfly z najnovejšega albuma Parallel Miror. Naključje? Najbrž ne. Metulj je tudi Radiu KAOS razprl krila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *