V Portorožu je vse nared za začetek 22. Festivala slovenskega filma

Jelka Stergel, direktorica 22.FSF: Letos bo na festivalu veliko svetovnih premier, v primerjavi s prejšnjim letom je opazen tematski zasuk od socialne k bolj politično angažirani drami, ki meji že na politični triler.

Na letošnjem Festival slovenskega filma, ki bo potekal v Portorožu od torka, 17. do nedelje, 22. septembra 2019, se bo, kot zagotavljajo njegovi pripravljalci, zgodil izbor najboljšega iz nacionalne kinematografije, s čimer želijo spodbujati kakovostno domačo produkcijo ter intenzivnejše in pestrejše sodelovanje in vključevanje slovenskega filma v mednarodno okolje.

Letošnji festival se bo odvijal na petih mikrolokacijah, projekcije pa bodo na dveh, pravzaprav treh prizoriščih – v Avditoriju Portorož, tokrat že drugič tudi v kinu Monfort, kjer je bilo nekdaj Drogino skladišče soli, zdaj pa je preurejeno v razstavišče in kinodvorano, nagrajeni filmi pa bodo po koncu festivala na ogled tudi v ljubljanskem Kinu Komuna, in sicer od torka, 24. septembra, do vključno sobote, 28. septembra. Ime letošnjega Badjurovega nagrajenca so že objavili pred dnevi; to je filmski avtor in komponist zvoka Andrej Zdravič, ki se mu bodo poklonili s projekcijami štirinajstih njegovih eksperimentalnih filmov.

Na torkovi novinarski konferenci k Kinu Komuna je direktorica 22. Festivala slovenskega filma Jelka Stergel predstavila zasnovo programa, o organizacijskih novostih pa je govorila vodja projekta Tjaša Smrekar. V uredništvu Radia KAOS smo pripravili nekoliko skrajšani posnetek novinarske konference, ki jo je začela gospa Strgel s poudarkom, da Festival slovenskega filma kot glavni pregledni in tekmovalni nacionalni dogodek deluje na podlagi zakona o Slovenskem filmskem centru in da je bil prvi zdaj že davnega leta 1998 – tudi v Portorožu in da tu ostaja vse od tedaj in najbrž še mnogo let poslej, kot pač veleva tradicija.

Naj za konec ponovimo, da je, kot podčrtujejo organizatorji, v skrben pregled programske komisije prispelo 157 prijav, v uradni program festivala pa se je uvrstilo 106 filmov, od tega jih bo več kot polovica – kar 57 v tekmovalnem programu; Sem sodi 11 celovečercev, 10 manjšinjskih koprodukcij – med njimi 8 celovečernih in 2 kratka filma, 5 jih je srednjemetražnih, 18 kratkih in 13 študijskih filmov.

V torek zvečer bodo festival tudi uradno otvorili s premiernim predvajanjem novega celovečernega filma Metoda Pevca Jaz sem Frenk; Otvoritev bo v Avditoriju povezoval Jure Longyka, za glasbo pa bo poskrbel priljubljeni primorski pevec, kitarist, pesnik in skladatelj Rudi Bučar. Na novinarski konferenci v Kinu Komuna sem bil za Radio KAOS Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *