Vesna Slapar, Severjeva nagrajenka: »Lik Beppe v igri Pri Hlevarjevih je zelo posebna vloga«

Severeve nagrade so podelili že štiriinštiridesetič

Deset dni pred koncem lanskega leta so bile v Škofji Loki, tokrat že 44-ič podeljene prestižne nagrade za igralske stvaritve. Dobitniki tokratnih Severjevih nagrad so bili Vesna Slapar, Kristijan Guček, Borut Verovšek in Miranda Trnjanin. Nagrade podeljuje Sklad Staneta Severja, ki je bil ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, nagrajence pa je tokrat izbrala strokovna žirija v sestavi Alen Jelen, Jaša Jamnik, Domen Valič in Branko Šturbej; vodila jo je Diana Koloini.

Zadnjo soboto v minulem letu pa smo se tudi zaradi Vesne Slapar, odpravili v Prešernovo gledališče Kranj, pogledat znamenito Linhartovo Županovo Micko v režiji Vita Tauferja, ki so jo premierno postavili aprila 2001 in ki je bila leto kasneje, na 32. Tednu slovenske drame nagrajena kot najboljša uprizoritev v celoti.

To je bila seveda priložnost za čestitke in kratek pogovor z nagrajenko – pred šestimi leti že nagrajeno s stanovsko nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije – in ki ji je, kot je med drugim zapisala žirija Severjevega sklada v utemeljitvi nagrade, »… uspelo narediti nekaj, kar se v gledališču zgodi redko – popolno zlitje z vlogo!« Seveda smo jo o nekaterih podrobnostih te »prepričljive transformacije« v lik, v vlogo Beppe v Kroetzevi igri in v Milerjevi režiji drame Pri Hlevarjevih, tudi spraševali…

Z Vesno Slapar, se je za Radio KAOS, tisti večer, ko je v deželo prvič to zimo nasulo snega, pogovarjal Andrej Pengov. Fotografije, ki smo jih uporabili v prispevku, smo povzeli z uradne spletne strani Prešernovega gledališča Kranj. Morda še pojasnilo o povezavi naše sogovornice in Severjeve nagrajenke s predstavo, ki smo si jo oni večer ogledali: nekaj časa – med porodniško odsotnostjo njene kolegice Vesne Pernarčič, ki je v glavni ženski vlogi v prvi slovenski gledališki igri nastopila tisti večer – je Vesna Slapar tudi igrala Županovo Micko. To je bila že dvestodevetinštirideseta predstava te ljudske igre. Dvorana je bila tudi tokrat zelo dobro zasedena in prvo slovensko odrsko besedilo je kljub obrabljenosti in 225-letni patini zvenelo domače in kot da bi se dogajalo – včeraj. No, ne v mestu, ampak prav daleč proč pa tudi ne… Dramo pri Hlevarjevih in Slaparjevo v nagrajeni vlogi Beppe pa si bomo ogledali kdaj prihodnjič. Doslej je tako pri občinstvu kot pri strokovni javnosti požela vrsto pohval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *