Kurirsko življenje pionirja Marjana ob fašističnem bloku na Dolenjki.

Marjan Jernej Virant: Še preden so fašisti obdali mesto z bodečo žico, sem poskrbel, da je bilo moje kolo, tako pomembno za kurirsko delo med okupacijo, dobro skrito onkraj te zamejitve. Z menoj je dočakalo osvoboditev Ljubljane, dan ali dva potem, pa se je, že v svobodi, z njim, s tem kolesom namreč, odvila nenavadna zgodba. Lahke vere, prepričan, da se bo zgodilo, kar je obljubila, sem ga za en dan posodil partizanki, ki ga je takrat nujno potrebovala...

Med petimi dobitniki nagrade glavnega mesta Ljubljana za leto 2019 je tudi Marjan Jernej Virant; to visko mestno priznanje mu bo podeljeno v četrtek, 9_maja na slavnostni seji Mestnega sveta, ki bo, kot veleva tradicija, potekala na grajskem dvorišču. Za Radio KRIČAČ smo ga obiskali tudi zato, ker je aktivni in večkrat nagrajeni član Zveze združenj borcev za vrenote narodnoosvobodilnega boja na Rudniku in v mestu ter da bi nam obudil spomine na vojna leta, ki jih je preživel on in njegova družina družina vse od začetka vojne pa do zadnjih bojev na Orlah, vzpetini nad njihovo hišo in do osvoboditve Ljubljane, tam, na robu mesta, ob cestni zapori, sprva ob italijanskem in potem nemškem bloku na Dolenjski cesti. Z nim se je pogovarjal Aleš Kardelj.

Takratni pionirček je za narodnoosvobodilno gibanje že takrat opravljal kurirske in druge naloge terenskega aktivista živečega na robu nesta, obdanega z žico, da bi kasneje prevzel pomembne dolžnosti na področju gozdarstva in agroživilstva, kasneje pa je bil eden od prvih uspešnih obrtnikov na tem ljubljanskem obrobju, kjer se je tudi močno angažiral v društvih in družbenih organizacijah ter pri urejanju krajevne infrastrukture, vodenju krajevne skupnosti in organizacji družbenega življenja na Rudniku. Naš sogovornik je bil tokrat Marjan Jernej Virant, eden od letošnjih nagrajencev mesta Ljubljana, član borčevske organizacije, ki je bil v začetku vojne leta 1941 devetletni fantič. Za Radio KRIČAČ se je z njim pogovarjal Aleš Kardelj, za objavo pogovora pa je oskrbel Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *