Orle 2015, pred 70.obletnico osvoboditve Ljubljane: Komandant Lojze

Partizanski komandant Alojz Kajin – Lojze, poveljnik X. SNOUB Ljubljanske, pred štirimi leti na Orlah nad Ljubljano: Slovenski narod si je med drugo svetovno vojno sam pisal svojo zgodovino; prestati je moral veliko trpljenja in številne žrtve; tudi zato si narodnoosvobodilna vojska zasluži spoštovanje, smrtne žrtve in padli v narodnoosvobodilni borbi pa spoštljiv odnos.

Prve dni letošnjega leta je v 95-letu starosti umrl zadnji komandant X. Slovenske naroodnoosvobodilne udarne brigade Ljubljanske Alojz Kajin – Lojze, upokojeni general, do predlani tako rekoč vsakokratni udeleženec slavnosti ob obelisku na Orlah; Mestna občina Ljubljana in občina Lavrica na tem kraju vsakega 8_maja ali kak dan blizu tega datuma tradicionalno pripravita spominsko slovesnost, v spomin na zadnje boje ter padle in ranjene ter pred osvoboditvijo slovenskega glavnega mesta.

Partizanom se je Alojz Kajin priključil kot 18 letni kmečki fant iz Podklanca pri Vinici v Beli krajini, potem, ko je iz Ljubljane, kjer se je učil za mizarja, v začetku leta 1942 pobegnil najprej v Grosuplje in nato z vlakom do doma, kjer je deloval kot terenski aktivist; Prvega maja se je priključil Belokranjskemu odredu, kjer je bil sprva kurir nato pa je hitro napredoval do komandanta brigade. Po tem, ko je leta 1943 je končal oficirsko šolo pri glavnem štabu NOV, se je pridružil Cankarjevi in kasneje Ljubljanski brigadi, kjer je bil najprej komandat prvega in drugega bataljona, pred težkimi sklepnimi boji za osvoboditev Slovenije pa je napredoval do komandanta Ljubljanske brigade. Vodil jo je v številnih spopadih vse od Čabra, Ribnice, Velikih Lašč, Turjaka prek Golega in Iga ter skozi Sela proti Orlam – do Ljubljane. Po hudih spopadih z umikajočimi se okupatorskimi in kvisliškimi formacijami, ki so se na tem majhnem ozemlju, bežeč pred partizansko vojsko nagnetle iz dobršnega dela jugoslovanskega ozemlja 7. in 8. maja in v noči na 9. maj je tega ranega jutra, še v trdi temi, dobil povelje, da mora Ljubljanska brigada prodreti do Ljubljanice in po njenem desnem bregu vstopiti v mesto vse do magistrata, kamor sta s komisarjem brigade Markom Vrhuncem prijezdila na čelu brigadne kolone zarana 9. maja.

Pred štirimi leti je bil ob 70.letnici zadnjih bojev na Orlah slavnostni govorec. V arhivih Radia KAOS, ki pripravlja spominski program Radia KRIČAČ, smo uspeli izbrskati del posnetkov takratnega njegovega nastopa.

Tako kot vsa leta dolej bo tudi letos 8.maja na Orlah prireditev v spomin na sklepne boje pred osvoboditvijo Ljubljane. Slavnostni govorec bo generalmajor Ladislav Lipič, veteran vojne za Slovenijo, načelnik Generlštaba Slovenske vojske v letih 2001 do 2006. Prispevek sem za Radio KRIČAČ pripravil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *