O prvem maju z Lidijo Jerkič, predsednico SKEI

Obvezni del praznovanj delavskega praznika je bilo tudi kurjenje kresov

Spoštovani! Poslušate, Radio Kričač, ki te dni, vse do 10. maja oddaja na radiodifuzni frekvenci FM 88.8 MHz; nekateri pa nas pa najbrž tudi gledate, če ne drugače pa prek medmrežja in spletnih naslovov www.radiokričač.si in www.radiokaos.info, kjer deluje uredništvo, ki je oddajanje Radia Kričač tudi pripravilo.

O sindikalnem delu in aktivizmu smo danes v času, ko se pripravljamo na kurjenje delavskih kresov, srečanja ter prireditve – prazniku dela in delavskim pravicam v čast, že govorili. Predvsem skozi izbrano delavsko in uporniško glasbo, v oddaji, ki so jo pripravili v sindikatu Mladi plus, podpisal pa jo je Gregor Inkret.

Ljubljanski Rožnik je že davno postal postal simbol in zatočišče vseh Ljubljančanov. Napredno delavstvo je na predvečer praznika kljub težkemu delu in utesnjenosti različnih političnih režimov vselej našlo čas tudi zase. V obdobju pred prvo svetovno vojno in med vojnama so ljubljanski delavci, pa tudi nameščensci in drugi meščani na Rožnik so odhajali posamezno ali v skupinah po dva ali trije. Zbiranju v večje skupine so se izogibali, da ne bi bili na očeh policijskim ovaduhom in oblastnikom, ki jim je praznovanje prvega maja šlo vedno v nos. Obvezni del praznovanj delavskega praznika je bilo tudi kurjenje kresov. Svoj čas so jih zakurili že dopoldne, kasneje se je ta običaj preselil v večer, saj je moč ognja in s tem delavskega upora z nočjo odsevala daleč naokrog.

Tako kot veleva tradicija, bodo sindikati tudi letos pripravili dvodnevno delavsko praznovanje na Rožniku. O tem smo v programu Radia KAOS nekaj že govorili, v dneh pred praznikom pa smo se o vsebinskih poudarkih letošnjega praznovanja pogovarjali tudi z Lidijo Jerkič, predsednica SKEI-a Sindikata kovinske in elektro industrije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *