Zakaj sem partizan! Koncert 6. maja v Cankarjevem domu, 70-letnica revije Borec.

Mezzosopranistka Nataša Loborec Perovšek: Neizmerno sem hvaležna materi in očetu, da ste me v moji zgodnji mladosti naučila pesem s tem naslovom: Zakaj sem partizan. Koncert pripravljamo v sodelovanju z Založbo Sophia tudi v počastitev 70-letnice izhajanja revije Borec.

V programu Radia KRIČAČ, ki ga v teh prazničnih in obprazničnih dneh pripravljamo v uredništvu Radia KAOS, smo obljubili nadaljevanje včerajšnjega pogovora z dirigentko Ženskega pevskega zbora Kombinat Matejo Mavri in eno od nekaj več kot tridesetih članic, meszzosopranistko Urško Vavpotič; Kombinatke bodo nastopile tudi na koncertu, ki ga v sodelovanju z Založbo Sophia pripravlja Nataša loborec Perovšek, ki je naša tokratna sogovornica. Koncert bo 6_maja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, naslovili pa so ga Zakaj sem partizan; Ob številnih gostih bodo z dvema skladbama bodo nastopile tudi Kombinatke.

Preden smomezzosopranistko Natašo vprašali po vseh pomembnih podrobnostih, nas je najprej zanimalo – namen je bil bolj šaljiv, nagajiv, kot pa resen, tako za sproščen uvod v pogovor, smo mislili, zakaj se je ali so se odločili za tak naslov koncerta, ko pa sta na promocijskem letaku in vabilu (samo) partizanki; So partizani še (ali znova) v hosti?

Z odgovorom, pravzaprav z njegovo seriozostjo in agumentiranostjo nas je gostja povsem presenetila. Najbolje bo, da mu prisluhnete, za tole spletno rabo pa naj zapišemo zgolj to, da je ena od (sklepnih) pesmi kocerta naslovjena enako: Zakaj sem partizan!

Od kod in zakaj sploh odločitev za ta koncert, saj je v tem (prazničnem) času, ko slavimo upor slovenskega naroda proti okupatorju in ko častimo delo, ki je svoje dni imelo tudi oblast, takih nastopov precej, je bilo tudi eno od vprašanj za našo sogovornico.

Ob Kombinatkah je še precej pevk in pevcev ter drugih glasbenikov, ki bodo sodelovali na tem koncertu. Sodelovali bosta tudi sopranistki Mojca Hladnik in Anja Koren Usenik ter tenorist Luka Grižonič, mnogo otrok iz različnih šol, zvečine glasbenih in osnovnih iz različnih slovenskih krajev, harmonikar iz Doline pri Trstu, godbeniki komorne skupine crkniške godbe in sežanska Folklorna skupina Brojač.

Koncert bo povezoval Sašo Hribar, to je tisti človek s Koščakovega hriba, mestnega parka, tako rekoč malega Rožnika nad Grosupljem. Natašo Loborec Perovšek smo spraševali, če je tovariša Hribarja morda srečala na Poti sreče, ki po novem poteka tam po na novo urejevanem mestnem parku in hribu ali pa ga je uspela nagovoriti k sodelovanju zato, ker so Perovški in Hribarji s hiriba tako rekoč sosedje, če ne sosedje pa vsaj rojaki, landsmani…? Ne, je zatrdila. Zgodba se je začela že davno tega, ob neki javni prireditvi Radia Ga-ga na prostem. In človek s hriba (ja, pa z nacionalke tudi) je držal besedo.

Koncert naj bi trajal dve uri, s kratkim vmesnim predahom, vstopnice je po dostopni ceni mogoče kupiti pri blagajni Cankarjevega doma in še na nekaj drugih načinov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *