Kombinatke so praznovale v Pivki, 6. maja nastopajo v Cankarjevem domu.

Ženski pevski zbor Kombinat je v soboto praznoval enajsto obletnico ustanovitve. Znova so navdušile množico kakih petstotih poslušalcev v Skalni dvorani v Pivki. Vendar to ni bilo le rojstno dnevno praznovanje in proslavljanje praznika, Dneva upora proti okupatorju, ta nastop je bil tudi dobrodelni dogodek; z denarjem iz vstopnine bodo podprle socialno šibkejše učenke in učence v osnovnih šolah Pivka in Košana. Že čez teden dni, prihodnji ponedeljek, pa bodo nastopile tudi na koncertu z naslovom Zakaj sem partizan v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Spoštovane in cenjeni, tovarišice in tovariši, gospe in gospodje ter vsi, ki niste ali nočete biti ne eno in drugo pa ste samo ljudje. V teh norih dneh in letih se zdi, da je takih največ; Tudi prav je tako in prav se nam zdi tudi, da v teh obprazničnih in prazničnih dneh, ko slavimo upor kot nekaj, kar tudi označuje naš narodni značaj in ko se globoko priklanjamo delu z vkliki, da naj mu veljata čast in oblast, namenimo kakšno besedo več tudi pesmi; Uporniški, kakopak. Najprej njej, potem pa še mnogim njenim sestram, ki jih že enajst let nosijo s seboj punce zbrane v Kombinatu; Te dni, natančneje v soboto, na dan, ko je bil državni praznik upora proti okupatorju, je ta sijajni ženski pevski zbor praznoval enajsti rojstni dan; Praznovale so ga v kraju njihovega prvega velikega dobrodelega koncerta, v Pivki. Tudi to je bil povod, da smo v studio Radia KRIČAČ povabili dirigentko, ki vodi ta nežna a hkrati odločna in uporniška bitja z očarljivimi glasovi, Matejo Mavri in eno od njenih pevk, za dobra dva ducata jih je, ki skrbi za nekatera organizacijska opravila in tudi za stike z javnostmi, Urško Vavpotič; Pogovor smo posneli nekaj dni pred praznikom tudi kot uvod v pogovor z Natašo Loborec Perovšek, ki v sredo, 6.maja v ljubljanskem Cankarjevem domu pripravlja koncert z naslovom Zakaj sem partizan in na tem koncertu bo nastopil tudi Ženski pevski zbor Kombinat.

Z Matejo Mavri in Urško Vavpotič iz Ženskega pevskega zbora Kombinat sem se za Radio KRIČAČ pogovarjal Andrej Pengov, za zvok, sliko in režijo je poskrbela Urška Pengov Bitenc, avtorici v prisevku objavljenih fotografij, ki smo jih povzeli s spletne strani kombinatke.si sta Romana Novak in Lorna Lovrečič, nekaj promocisjkega gradiva pa nismo uspeli avtorsko identificirati a vir je isti. Pod istim nebom pa je bil tudi naslov njihovega sinočnjega, se pravi sobotnega obletniškega koncerta v Pivki. Prepričane so namreč, da je pod tem našim nebom dovolj prostora za vse! Izkupiček tega solidarnostnega koncerta pa bodo namenilie šolskima skladoma osnovnih šol Pivka in Košana, iz katerih pomagajo socialno šibkejšim učenkam in učencem, da v šoli niso lačni, da se lahko udeležijo ekskurzij, šolskih taborov in šol v naravi. Dvorana Skala je bila nabito polna, koncert je v izjemnem vzdušju izzvenel šele pozno v noč, ob njegovem zaključku pa so slavljenke skladoma izročili simbolični hranilnik, šparovček po domače, za velikost zbranega zneska pa bomo zvedeli morda že do pogovora z Natašo Loborec Perovešek, ki nam bo predstavila koncert, ki ga pripravlja 6. maja v Cankarjevem domu, ki ga bo povezoval Sašo Hribar in na katerem bodo nastopili tudi otroški in mladinski zbori Glasbene šole iz Zagorja in še desetih slovesnkih osnovnih šol, trije solisti, harmonikar Kralj iz Doline pri Trstu, Borjači iz Sežane ter seveda dekleta iz Kombinata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *