A propos, Umetnost: Vsi junaki zbrani v Mladinskem za mlado in staro

Draga Potočnjak, avtorica besedila (tudi) Liza ter Blaž Šef, France (tudi) Prešeren - Presenečeni boste, kaj vse te brsteče mladenke in mladce še zanima, mami, privlači.

V današnji oddaji A propos umetnost smo nekaj manj kot pol ure družili z junaki. In naše prvo vprašanje je bilo – kajti pri vsej zadevi gre tudi za tekmovanje, katerega del je tudi kviz, z vprašanj iz osnovnošolske in narodove zakladnice znanja: »Je dr. Fig, se pravi, dr. France Prešeren, še vedno največji slovenski pesnik lahko… se pravi, sme biti, torej ali je… tudi narodov junak, ali pa je samo zapita, nesrečno zaljubljena in v izjemni poeziji izgubljena duša…?«

Za to ne pretežko, ampak vseeno rahlo zvito vprašanje, smo k odgovoru povabili dva junaka. Spraševala sva dva, ki to morda še hočeva postati. Vpraševana sta bila avtorica besedila Vsi junaki zbrani – predstave za otroke in mladino – gospa Draga Potočnjak, igralka in pisateljica, ki v tej igri nastopa tudi kot voditeljica kviza Liza in Blaž Šef, igralec, ta »ful« pametni »piflar« France, ja Prešeren, kakopak, in bedni akrobat drobižek na telovadnem parkurju! Izkaže se seveda kot povsem nekaj drugega…

Zanimalo nas je, od kod Dragi Potočnjak zamisel za to igro? Je to odsev njenih pedagoških, učiteljskih izkušenj… in seveda, kdo so še junaki, ki bi jih v tej igri moralo prepoznati staro in mlado? Glavni dramatski, dramaturški in režijski orodij ali vsaj vsebinski in lokacijski orodji sta kviz in parkur – polji z ovirami, ki jih je treba znati hitro premagati. Tudi z izjemno natančnim gibom in ob premišljeno komponirani in izbrani glasbi, zvokih..

V tokratni oddaji se nismo izognili niti vprašanju – če se današnja mularija res ukvarja s temi vprašanji – kdo so pravi narodovi junaki? Ali niso bolj internetni in virtualni pa tudi bolj spolnostno, seksualno našpičeni, kot je to videti v tej predstavi? Jih to, kar smo vidimo v predstavi res zanima ali so to bolj učiteljske in starševske sanje?

In še – kaj od tega kar ponudi predstava Vsi junaki zbrani je (lahko, mogoče..) Umetnost? Morda jo ponuja njena vzgojna…, pedagoška, pisateljska, dramatska, dramaturška, režijska, igralska, govorna, scenska, glasbena, kostumska… komponenta ali pa tisto, kar moremo prepoznati kot umetniški izdelek v sporočilnosti predstave kot celote?

Predstava traja 70 minut. In prav toliko je glasbe, zvokov, premišljeno skladanih in izbranih tonov, sestavljenih v ritme, ki oblikujejo in pospešujejo ali umirjajo in ostrijo odrsko dogajanje.

Ob naših tokratnih sogovornikih Dragi Potočnjak in Blažu Šefu nastopajo tudi
Maruša Majer -, Boris Kos, Katarina Stegnar, Primož Bezjak, Uroš, Daša Doberšek in Stane Tomazin. Branko Potočan podpisuje režijo in koreografijo, dramaturginja je Andreja Kopač, za sceno sta poskrbela Branko Potočan in Sandi Mikluž, kostumi so delo Barbare Stupica, glasba pa Marka Brdnika in Jureta Vlahoviča, lektorica je bila Mateja Dermelj, oblikovalci luči, zvoka in maske pa Tomaž Štrucl, Marijan Sajovic in Barbara Pavlin.

Od vseh tokrat izbranih junakov so v tej oddaji sodelovali Draga Potočnjak in Blaž Šef, sekundirala sta jima mojster zvoka, videa, režije in postprodukcije Aljaž Pengov Bitenc ter spraševalec in avtor oddaje Andrej Pengov. Prihodnjič, čez teden dni, se bomo lotili Fabule. Letošnji festival Literature sveta se začne že to soboto!

Leave a Reply

Your email address will not be published.