A propos ob 15h: Poldetu Bibiču v spomin

To je, spoštovane in cenjeni, 15 letošnja oddaja A propos: ob 15.h! Drugačna bo od vseh prejšnjih in najbrž tudi prihodnjih. Pripravili smo jo v spomin na Poldeta Bibiča, velikega moža slovenskega gledališča, filma in lepe, tudi v knjigah natisnjene slovenske besede.

V torek popoldne je z Dobrče, s hriba nad Tržičem, s hriba ki ni še gora, a je planina, njemu tako ljuba, z svežim poletnim severozahodnikom odprhutal na bližnje trate in v gmajne ter doline tam okoli. Tam in takrat se je izpolnila se je zadnja želja Poldeta Bibiča. Zdi se neverjetno, da ga ne bomo več srečevali v mestu, tu pod našo palačo, ob skodelici kave ali ob kozarcu rujnega, v enem od premnogih lokalov tod okoli. Ali pa na kateri od jesenskih premier v Drami. Ali pa v Konzorciju ali malo dlje v Trubarjevi hiši literature ob prebiranju Spominjarij ali morda katerega od kasnejših besedil, zdaj, žal nedokončanega. Morda celo v našem studiu v ognjevitem pogovoru o Primožu Trubarju ali katerem od drugih velikanov slovenske besede. Ali pa »samo« kot prvega nastopajočega s Prešernovo Zdravljico vsakega 8. februarja na trgu pod pesnikovim spomenikom.

Ne več. Nikoli in ne iz oči v oči. S prodornim pogledom in več kot prepričljivim nastopom.

Vendar Polde Bibič ostaja z nami. In z vami. Tudi na posnetkih, ki jih je z njim in po
njem ostalo nekaj v naših arhivih. Predstavitev knjige Spominjarije pred dobrim letom, kjer se je pogovarjal z urednico Nelo Malečkar, pa Trubarjeva taberna iz leta 2008, kjer se je z avtorjem današnje oddaje Andrejem Pengovom pogovarjal o Primožu Trubarju in upoboditvi teksta Heretik in ena od mnogih njegovih Zdravljic, prva, ki smo jo leta 2004 posneli v naši hiši, štiri dni po enem od njegovih rojstnih dni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *