A propos ob 15h: Misel, zgani se! (nova sezona v Drami)

Igor Samobor: "Sem in tja ob drevesih že uzrem ves gozd."

Ko je skoraj natanko pred mesecem dni ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor predstavitvi nove gledališke sezone v času, ko še aktivno poteka sedanja sezona, dejal, da je to gledališki praznik brez primere in ob tem izrazil željo, da bi s programom sezone, ki jo je skupaj s sodelavci zasnoval dosedanji umetniški vodja Drame Eduard Miler, dosegli enajst umetniških vrhuncev in z njimi privabili v gledališče čim več gledalcev, se je zdelo, da sploh ne gre za pobožno željo, saj so nas doslej tam, v Drami, razvajali tako, da so bila tovrstna pričakovanja nekaj povsem normalnega. Čeprav je tudi res, da se niso vedno in vsakič povsem uresničila, ampak 80.000 do 100.000 obiskovalcev v sezoni, je – če hočemo ali ne – pravi odgovor na takšna vprašanja.

V tokratni, 43. oddaji A propos: ob 15.h, ki smo jo zaradi vrste pomembnih vprašanj ne le o repertoarju v prihodnji Dramini sezoni, ampak tudi o mnogih drugih aktualnih vprašanjih – kot je na primer pospešena razprava o Nacionalnem programu za kulturo – podaljšali čez običajne časovne zamejitve – smo z gostom Igorjem Samoborjem, govorili tudi o vzporednicah s časom, ko je kot sveži diplomiranec postal član ansambla glavnega slovenskega gledališča, ki mu je prav takrat ravnateljeval Polde Bibič.

Prav predstavitvi monografije o Poldetu Bibiču in repertoarne knjižice za prihodnjo sezono sta bili, če za hip spregledamo vrsto upravljavskih opravil, kamor sodi tudi nujna prenova Male drame, in zaradi katerih novi ravnatelj, kakor je povedal v oddaji – vse prevečkrat zaradi dreves še nima dobrega pregleda nad gozdom – sta bili nalogi, ki ju je opravil, ne da bi njuno vsebino tudi aktivno sooblikoval.

Z Andrejem Pengovom sta se pogovarjala tudi o drugih rečeh, tesno povezanih s prevzemom vodstvenih dolžnosti v SNG Drama Ljubljana v začetku maja, med drugim tudi o prvem krogu abonmajskih vpisov (za obstoječe abonente), ki je že zaključen; Za podrobnejši pogovor o novem, ki se pripravlja za prvi teden v juliju in o sklepnem, ki sledi po počitnicah v začetku septembra, pa je pravzaprav že zmanjkalo časa.

Lapidarno, vendar dovolj vsebinsko bogato sta v pogovoru preletela ves repertoar za novo sezono, ki ga je oblikoval in podpisal dosedanji umetniški vodja in Eduard Miler. Za iztočnico sta Samobor in Pengov v pogovoru uporabila moto prihodnje sezone, ki jo je Hamletu napisal sloviti in večni Shakespeare: »Misel, zgani se!«. Pa seveda tudi Milerjevo vsebinsko opredelitev prihodnje sezone, kjer jw med drugim zapisal, da »… Gre za vprašanja kaosa…« (in hkrati KAOSA, kar je naš in ne Milerjev poudarek) »… pred izoblikovanjem novih,stabilnih življenjskih okoliščin in svobode posameznika…«.

Ker v tem zapisu k in o oddaji težko natančno povzamemo vso pestrost pogovora o prihodnjem repertoarju, v nadaljevanju navajamo, njegov povzetek, kakor so ga zapisali v Drami v oddelku za odnose z javnostmi: »V sezoni 2013/14 čaka Dramo in njeno občinstvo šest premier na velikem odru in pet v Mali drami, od tega dve krstni uprizoritvi in tri prve slovenske uprizoritve. Ena uprizoritev bo nastala v koprodukciji z Dramo SNG in ena v koprodukciji z Vio Negativo. Sezono na velikem odru bo odprla krstna uprizoritev besedila BORIS MILENA RADKO avtorja in režiserja Dušana Jovanovića, v Mali drami pa z uprizoritvijo Evripidove Alkestide v režiji Borisa Liješevića.

V nadaljevanju sezone se bodo na velikem odru zvrstile uprizoritve: igra Rudija Šeliga Svatba v režiji Jerneja Lorencija, Camusov Kaligula v režiji Vita Tauferja, koprodukcija z mariborsko Dramo Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja v režiji Eduarda Milerja in prva slovenska uprizoritev Senekove Medeje v režiji Mete Hočevar. V Mali drami pa prva slovenska uprizoritev drame Kōbōja Abeja Prijatelji v režiji Mateje Koležnik, avtorski projekt Nerazrešljivo #4 Bojana Jablanovca, Grege Zorca, Katarine Stegnar in Marka Mandića v koprodukciji z Vio Negativo, prva slovenska uprizoritev Angela pozabe Maje Haderlap v režiji in priredbi Igorja Pisona. Sezono bosta zaokrožili uprizoritvi Državljan Kane po motivih filma Orsona Wellesa v režiji Tomaža Pandurja (na velikem odru) in prva slovenska uprizoritev igre Wolframa Lotza Nekaj sporočil za vesolje v režiji Sebastijana Horvata (v Mali drami).«

Avtor oddaje je Andrej Pengov za zvok, sliko, režijo in post-produkcijo je poskrbel Aljaž Pengov Bitenc. Oddaja v prihodnjih dneh »odhaja« na krajše praznične počitnice – če se vmes seveda ne zgodijo kakšni Habsburžani, Minattijeva obletnica, reportaža iz Londona, nedavni več kot kulturni obisk Ljubljančanov na Avstrijskem Koroškem… Kdo bi to zares vedel. Morda pa bo predah res najboljša rešitev v tej vročini…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *