Bo za 2010 dovolj interesa?

Spoštovani!

Vidite, kakšna sprememba? Leta in leta so nam govorili, da bo po novem letu boljše in lepše. Tokrat pa je boljši in lepši povedal, da bo tako zelo zajebano, da bomo morali imeti kar precej sreče – se pravi, krompirja. Še dobro, da ni spet zares citiral Churchilla, čeprav se je včasih težko znebiti občutka, da bi premier tako zelo rad odrecitiral tisto o znoju, krvi in solzah.

Medtem ko Dragi Borut opozarja pred temačno prihodnjostjo, vas trgovci vabijo na razprodaje. In čeravno menda udeležba na ponovoletnih rajanjih med policami s tekstilom, obutvijo in športno opremo pada, se lastnikom trgovin zdi, da vam je po veselem decembru v denarnicah ostalo dovolj denarja, da lahko financirate še otožni januar. A le malokdo se vpraša, kako to, da trgovci spuščajo cene za polovico in še čez. Kajti, če lahko nek kos blaga prodajo po polovični ceni in pri tem še vedno zaslužijo, se lahko zamislimo nad tem, kolikšen zaslužek jim taisti kos blaga prinese takrat, ko ni razprodaj.

No, če naj verjamemo premierovim napovedim se bodo srečni dnevi kmalu končali tudi za trgovce. Vsi bomo morali stisniti zobe in – kako pahorjevsko – misliti na Anglijo.

Bodimo natančni: Malo bomo morali malo misliti tudi na Evropo. Konkretno, na to, kdo nas bo naslednjih pet let zastopal v evropskem parlamentu. Kdo bi si mislil, da je minilo pet let, odkar smo – takorekoč proti njegovi volji – v Bruselj izvolili prav aktualnega premiera. No, letos bomo spet volili evroposlance. Slovenijo zastopa sedem veličastnih. Jih znate našteti? No, o demokratičnem deficitu morda kdaj drugič, saj bi se konec koncev človek moral potruditi že, če bi hotel ugotovili kdo je njegov poslanec v slovenskem parlamentu.

Skratka, letošnje leto bo, kot radi rečejo bodoči člani EU, »ludo i nezaboravno«. Upati je samo, da ob njegovem koncu ne bomo tako zelo utrujeni, da bo leto 2010 zaradi pomanjkanja interesa odpovedano.

To namreč pomeni konec sveta.

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.