Kako je Boško Šrot še enkrat nategnil celo Slovenijo

Spoštovani! Odstop Boška Šrota sredi prejšnjega tedna je marsikomu na obraz narisal privoščljiv nasmešek. Človeka, ki je – tako se je zdelo – leta in leta bril norce iz cele države, bi marsikdo rad videl v zaporu, zaradi česar so mnogi v njegovem odstopu videli začetek konca pivovarskega barona, tajkuna, ki je imel toliko jajc, da jih je javno kazal – med drugim s tem, ko je točil pivo z imenom Tajkun.

No, uradno sporočilo nadzornega sveta je bilo dosti manj dramatično. Nadzorniki so zapisali, da je Šrot odstopil zato, da bi umiril pritiske. Kmalu je postalo jasno, da gre predvsem za pritiske bank, ki so Šrotu in njegovim firmam v prepleteni lastniški mreži skupine Laško veselo odobravale bajne kredite.

A pri vsej tej zgodbi se je izgubila manjša podrobnost, ki bi morala biti sicer vsem očitna. Boško Šrot sicer ni več prvi mož laške uprave, je pa še vedno večinski lastnik pivovarne. Kar je v bistvu vse, kar šteje.

In koga je nadzorni svet postavil namesto Boška Šrota? Dušana Zorka, šefa ljubljanske Unionske pivovarne, ki jo je Šrot osvojil v pivovarski vojni z belgijskim InterBrewom leta 2002. Če je do sedaj Šrot sam skrbel za svojo lastnino, od petka dalje to zanj počne Zorko. Kar so seveda sanje vsakega kapitalista, ki da kaj nase – da mu dobiček delajo drugi.

Bolj ali manj jasno je, da je Boško Šrot svoj pivovarski imperij gradil kot hišico iz kart. A odkar ni več šef laške pivovarne (pri čemer je pravzaprav vseeno, ali je odstopil ali pa »je bil odstopljen«) so odgovornost za usodo pivovarne prevzele predvsem banke upnice, ki so njegov odstop bojda izsilile.

Ironija je seveda v tem, da kar je dobro za banke je v tem primeru dobro tudi za Šrota, pa čeprav bo to verjetno pomenilo, da se bo moral posloviti od kakšne bolj »nepivovarske« naložbe. Mercator so mu že zaplenili, pa tudi Delo bo moral novi šef najbrž prodati. A Šrot verjetno ne bo preveč jokal za nobenim od teh. Oba sta mu namreč služila zgolj kot težka žetona, s katerima je od prejšnje vlade dobil žegen za prevzem skupine Laško.

Novi šef Šrotovega imperija bo torej zadolžen, da bo uredil zmešjavno, ki jo je za seboj pustil Boško. Če mu ne bo uspelo, bo Boško Šrot na dolgo in široko razlagal, kako so njegovo lastnino zavozili drugi. Še več – glede na to, da je fant večinski lastnik pivovarne, lahko še vedno vleče veliko niti. Le da bodo sedaj zanj po kostanj v žerjavico hodili drugi.

Kdo ve, morda pa bo res konec sveta

Tedenski komentar je spesnil Človek Lubenica, prebral pa sem ga Aljaž Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published.